Преминуо посљедњи предсједник руског Врховног совјета

Срна
Преминуо посљедњи предсједник руског Врховног совјета

МОСКВА - Руслан Хазбулатов, посљедњи предсједник Врховног совјета Руске Федеративне Социјалистичке Републике, умро је у 80. години, рекли су извори из Државне Думе.

Члан Думе из Чеченије Шамсаил Саралијев рекао је да је Хазбулатов преминуо у свом дому недалеко од Москве, преноси ТАСС.

Ројтерс наводи да је Хазбулатов био кључна фигура у борби за власт 1993. године, која је окончана тенковском паљбом по згради парламента.

Он је био изабран за предсједника парламента 1991. године и задржао је ту позицију након распада Совјетског Савеза.

У почетку је био савезник тадашњег предсједника Бориса Јељцина, али су њихови односи нарушени усљед неслагања о владиним економским реформама и пада животног стандарда.

Јељцин је у септембру 1993. године распустио парламент, а скупштина је реаговала поништавањем те мјере и именовањем вршиоца дужности предсједника.

Након крвавих сукоба између Јељцинових присталица и противника у Москви, 4. октобра руске снаге су гађале зграду парламента, запалиле горње спратове и заузеле је.

Јељцин је брзо консолидовао власт серијом указа. Хазбулатов и његови блиски сарадници су били ухапшени и потом оптужени за организовање масовних нереда, али их је нови парламент у фебруару 1994. године амнестирао.

Хазбулатов се вратио академском животу и предавао је економију у Москви.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана