Премијеру Хаитија забрањен повратак у земљу због пријетњи наоружаних банди

Танјуг
Премијеру Хаитија забрањен повратак у земљу због пријетњи наоружаних банди

ПОРТ-О-ПРЕНС - Премијер Хаитија Аријел Анри слетио је у Порторико, након што му је забрањен улазак у земљу по повратку из Кеније.

Авион Анрија био је приморан да се преусмјери на Порторико, америчку територију, након што му је одбијен улазак на Хаити и у Доминиканску Републику, јавили су локални новински сајтови.

Доминиканска Република, сусјед Хаитија, у уторак је саопштила да затвара свој ваздушни простор са сусједним Хаитијем, као и да контролише копнену границу ради “мира и безбједности”, преноси ББЦ.

Вођа једне од главних хаићанских банди, Џими “Барбекју” Шерзије, затражио је од премијера да поднесе оставку, упозоравајући да земља иде “право у грађански рат који ће довести до геноцида.”

Након што је у недељу на Хаитију проглашено ванредно стање, када су наоружане банде, предвођене Шерзијеом, упале у затворе из којих су ослободиле око 4.000 људи, сви летови су отказани до даљаг, а аеродром у пријестоници Порт-о-Пренсу је затворен.

Како наводи БиБиСи, други могући разлог зашто је премијеру забрањен повратак на Хаити је због његове сигурности, будући да би се нашао на мети банди и потенцијално даље угрозио националну безбједност.

Војне снаге су распоређене на неколико аеродрома у земљи, укључујући међународни аеродром “Тусен Лувертир” у Порт-о-Пренсу, а градску полицијску академију такође су напали чланови наоружаних банди у ескалацији насиља у острвској земљи.

Према подацима Уједињених нација, око 15.000 људи је расељено током последњег избијања насиља.

Аријел Анри никада није изгласан за премијера, али је положио заклетву након што је бивши премијер Жовенел Моиз убијен од стране колумбијских плаћеника 2021. године.

Према политичком договору, избори на Хаитију требало је да буду одржани 7. фебруара, након чега би Анри предао власт, али како се то није догодило, хиљаде људи су изашли на протесте захтевајући од премијера да се држи договора.

Наоружане банде, које поседују оружје прокријумчарено из САД, стекле су контролу над око 80 одсто територије Порт-о-Пренса последњих година.

Анри је затражио од међународне заједнице да пошаље трупе да помогну у борби против ових банди, али за сада помоћ није стигла.

Његова недавна посјета Кенији требало је да спасе договор о распоређивању око 1.000 полицајаца на Хаити, након што је кенијски Виши суд блокирао овај план у јануару.

Бахами и Бенин су се обавезали да ће послати трупе, док су Јамајка и острвска држава Антигва и Барбуда рекле да су спремне да помогну, а САД су обеćале 200 милиона долара финансијске подршке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана