Премијер Перуа поднио оставку након скандала

Танјуг
Foto: Тајм

ЛИМА - Перуански премијер Алберто Отарола (57) поднио је оставку због оптужби да је покушао да искористи свој утицај како би помогао једној жени да добије уносне владине уговоре.

Скандал је избио прошле недеље када је једна перуанска телевизија емитовала аудио снимке разговора између њих двоје.

Како је наведено, жена са којом је Отарола разговарао је Јазире Пинедо (25), која је, како преноси БиБиСи, наводно добила два уговора за рад у Министарству одбране 2023. године, од којих је зарадила 14.000 долара.

Претходне недеље, једна перуанска телевизија емитовала је аудио снимке разговора између Отароле и Пинедове, у којима јој предсједник изјављује љубав и тражи од ње да му пошаље своју радну биографију, преноси БиБиСи.

Отарола је саопштио да је упознао Јазире Пинедо само једном приликом, али је она у уторак изјавила за перуански Канал Н да је била у краткој вези с њим.

Обоје тврде да су аудио снимци разговора, обављеног 2021, прије него што је Отарола постао министар у кабинету, али је предсједница Дина Болуарте захтевала његов повратак из Канаде, након чега је поднео оставку.

“Они који су одувек жељели да изађем из владе нису чак ни оклијевали да монтирају аудио запис са прикривеном сврхом да окаљају мој углед”, рекао је Отарола у свом говору о оставци.

Према перуанском закону, свих 18 чланова перуанског кабинета мора да слиједи Отаролу и да поднесе оставке, али их предсједница може поново изабрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана