Премијер Белгије: Кина је некад веома непријатељски настројена земља

Танјуг
Премијер Белгије: Кина је некад веома непријатељски настројена земља

БРИСЕЛ - Белгијски премијер Александар де Кро данас је назвао Кину "понекад веома непријатељски настројеном земљом", након што су се појавили извјештаји да је Пекинг наводно врбовао члана ултрадесничарске странке Вламс Беланг и бившег сенатора Франка Крејелмана за своју обавјештајну агентуру.

"Не треба да потцјењујемо колико се страним силама не свиђа наша демократија, наше јединство. За разлику од Русије, Кина не напада наш континент, али остаје земља која је понекад веома непријатељска. Не треба то одбацивати као да није ништа", рекао је де Кро белгијским медијима.

Он је навео да "Кинези покушавају да куповином утицаја дестабилизују нашу демократију", реагујући на прошлонједељне извјештаје више европских медија у којима се тврди да је Франк Крејелман, из странке Вламс Беланг, сарађивао са кинеским шпијунима најмање три године, преноси Ројтерс.

Крејелман је искључен из ове странке у петак након истраге коју су обавили Фајненшел тајмс, Шпигел и Монд, а у којој се детаљно описује како је кинеска обавјештајна служба наводно користила Крејелмана током три године да утиче на расправе у Европи о питањима која се тичу Кине.

Де Кро је казао и да Стивен Крејелман, брат Френка Крејелмана и такође члан Вламс Беланга, треба да буде смјењен са мјеста предсједника парламентарног одбора за набавке у сектору одбране.

"Мој мото је: боље спријечити него лијечити .Он предсједава једним од најосјетљивијих комитета у парламенту", нагласио је белгијски премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана