Прекретница сукоба на Блиском истоку: Свјетски медији о нападу Ирана на Израел

ГС
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК- У својим оцјенама новог ракетног напада Ирана на Израел, свјетски медији се слажу да је напад несумњиво постао прекретница у конфликту двије земље, али је нејасно шта чека Блиски исток након овога.

Лист „Гардијан“ пише да ракетни напади Ирана на Израел сигнализирају да је то регионални сукоб, кога су се многи толико дуго бојали, а на крају се „распламсао“.

У чланку се истиче да Иран нападима на Израел, по оцјени листа, жели да покаже да остаје значајан играч у региону и „вођа отпора“.

„Њујорк тајмс“ истиче да је сада наступио вероватно „најопаснији тренутак у модерној историји Блиског истока“, „рат балистичким ракетама“ Техерана и Тел Авива који може да се претвори у сукоб великих размјера уз учешће не само ове двије земље, већ и Сједињених Америчких Држава.

Поред тога, „Њујорк тајмс“ види одређену везу између догађаја на Блиском истоку и предстојећих америчких избора, наглашавајући да амерички званичници тренутно имају мањи ауторитет у очима израелских власти, него током претходног напада Ирана на Израел у априлу, управо због избора и смјене лидера у САД.

Лист констатује да је сваким новим даном све мање фактора који обуздавају развој ескалације на Блиском истоку. У чланку се закључује да ће даљи развој ескалације зависити управо од узвратних потеза самог Израела.

„Дејли мејл“ је ракетни напад Ирана на Израел назвао најдраматичнијим моментом сукоба двије земље и могућим катализатором правог рата на Блиском истоку.

Француски „Фигаро“ такође сматра да ракетни напад Техерана може да означи прекретницу у сукобу, истовремено нагласивши да је одлучивши се за то, врховни вођа Ирана Али Хамнеи покушао да обезбиједи одређено обуздавање Израела.

Арапски лист „Кудс ел Араби“ назвао је напад Техерана без преседана за Израел и истакао да је он демонстрирао немоћ свих врста западних ПВО система, посебно америчких, приликом одбијања великог броја балистичких и суперсоничних ракета, пише Спутњик.

Лист пише да је Иран у нападу највјероватније користио једне од најмодернијих ракета, односно, суперсоничну ракету „фатах“.

Аутор чланка тврди да у случају одговора Израела на напад, Иран може да гађа јеврејску државу суперсоничним ракетама са већом количином експлозива, него сада.

Иран је током ноћи извео ракетни напад на Израел, испаливши више стотина ракета, као одговор на убиство генералног секретара Хезболаха Хасана Насрулаха и лидера политичког крила Хамаса Исмаила Ханије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана