Преко 230 милиона жена и дјевојчица подвргнуто одстрањивању гениталија

Танјуг
Преко 230 милиона жена и дјевојчица подвргнуто одстрањивању гениталија

ЊУЈОРК - Преко 230 милиона жена и дјевојчица је подвргнуто одстрањивању гениталија, од којих већина живи у Африци, наводи се у извештају који је данас објавила Агенција Уједињених нација за дјецу (УНИЦЕФ).

У последњих осам година, око 30 милиона жена и девојчица је подвргнуто процедури у којој су им делимично или потпуно одстрањене спољне гениталије, навео је УНИЦЕФ у извештају који је објављен на Међународни дан жена, пренео је АП.

Проценат жена и дјевојчица које су подвргнуте одстрањивању гениталија је у опадању, саопштио је УНИЦЕФ, али је и упозорио да су напори на искорјењивању те праксе сувише спори да би се пратила популација која брзо расте.   

Ова пракса, за коју се погрешно вјерује да контролише женску сексуалност, може да изазове озбиљно крварење, па чак и смрт. 

Дјевојчице су подвргавају овој процедури још као веома мале или као адолесценти.

Дугорочно, она може довести до инфекција уринарног тракта, менструалних проблема, болова, смањеног сексуалног задовољства и компликација на порођају, као и депресије, ниског самопоштовања и посттрауматског стресног поремећаја.

“Такође видимо забрињавајући тренд да је све више дјевојчица подвргнуто овој пракси док су дјеца, многе пре свог петог рођендана. То додатно смањује могуćност интервенције”, изјавила је извршна директорка УНИЦЕФ Кетрин Расел.

Само у Африци око 144 милиона жена и дјевојчица је подвргнуто пракси одстрањивања гениталија, затим слиједе Азија и Блиски исток са 80 милиона, односно шест милиона, наводи се у извештају. 

Сомалија је на врху листе земаља у којима је ова пракса, такође, позната као обрезивање жена, преовлађујуćа, са 99 одсто женске популације између 15 и 49 година. 

Буркина Фасо је остварила најзначајнији напредак, смањивши удио жена између 15 и 49 година којима су одстрањене гениталије са 80 одсто на 30 процената током последње три деценије.  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана