Предузетник поријеклом из БиХ пред америчким судом због милионске преваре

ГС
Foto: Stryker Logistics

БОУЛИНГ ГРИН – Амерички федерални суд сутра би требао да донесе пресуду у случају Фејзулеха Авдића (32), власника шпедитерске компаније који се терети за тешку пословну превару, која је трајала годинама.

Наиме, Авдић, поријеклом из БиХ, је заједно са Бриџет Бурис (49) оптужен да је Бурисовој плаћао како би она погодавала при избору његове компаније за послове компаније „Констелиум”, у којој је радила.

И Авдић и Бурисова су се изјаснили кривим по тој једној тачки оптужнице, која их терете за пословну превару.

Kако преносе амерички медији, оптужница против њих двоје подигнута је још 2021. године, а они су се након неког времена изјаснили о кривици.

Иначе, Авдић је власник компаније „Страјкер Лоџистикс“, која је пружала услуге произвођачу алуминијума „Констелиум”, за који је Бурисова радила.

Федерални истражиоци тврде да је ријеч о превари тј. пословној шеми у којој су се обоје незаконито обогатили.

Наводно, њихова пословна сарадња трајала је од новембра, 2017. године до октобра 2019. године. 

На самом почетку сарадње Авдић је Бурисовој понудио 200 долара за сваки посао који Констелиум додијели његовој компанији. Она је, иначе, била на таквом радном мјесту да је имала увид у тендерску документацију као и то која шпедитерска компанија је дала најбољу понуду. Међутим, након договора са Авдићем, она је занемаривала све те понуде.

Све у свему, према наводима оптужнице Бурисова је од Авдића примила укупно 750.800 долара, а Авдићева компанија „Страјкер Лоџистикс” од послова са Констелиумом наплатила је чак 14 милиона долара.

Штавише, сарадња је била толико блиска да је Бурисова Авдићу чак и откривала колику је понуду дала која компанија, преносе Независне.

Федерални тужиоци су за Авдића затражили казну од 27 мјесеци затвора, док се за Бурисову не наводи колика је казна затражена. Све би требало бити познато сутра када би суд требао да донесе пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана