Представљена Нетањахуова реформа правосуђа

Срна
Представљена Нетањахуова реформа правосуђа

ЈЕРУСАЛИМ - Израелско Министарство правде представило је данас реформу правосудног система коју је раније најавио премијер Бењамин Нетањаху с циљем да умањи утицај Врховног суда.

Министар правде Јарив Левин представио је серију промјена с циљем да се умање овлаштења правосудних органа, укључујући могућност да посланици усвајају законе које је блокирао Врховни суд и прогласио их неуставним, пренио је АП.

Критичари наводе да ће план поткопати демократију у овој земљи јер ће апсолутну власт добити нова владајућа коалиција која је највише десно оријентисана у историји Израела.

Левин је саопштио да ће скупштина, која има 120 посланика, моћи да поништи одлуку Врховног суда простом већином од 61 гласа. Он је предложио да политичари добију већу улогу у именовању судија Врховног суда.

Он је у говору рекао да је повјерење јавности у правосудни систем на историјском минимуму и да је тренутно права власт у рукама судија, а не изабраних званичника.

“Излазимо на изборе и гласамо, бирамо, али стално за нас одлучују људи које нисмо изабрали. То није демократија”, нагласио је Левин.

Израелски државни тужилац већ је критиковао овај план, као и опозиција, а бивши премијер Јаир Лапид рекао је да ће се борити “на сваки могући начин” против ове реформе и да ће је поништити ако се врати на власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана