Предсједника убили супруга и премијер?

ГС
Предсједника убили супруга и премијер?

ПОРТ-О-ПРЕНС - Судија на Хаитију, задужен за истрагу о атентату на задњег предсједника те карипске државе Жовнела Моиза, оптужио је за убиство 50-ак људи, међу којима и Моизеову удовицу и бившег премијера, наводи се у документу који је процурио у локалне медије.

Према документу на 122 странице судије Валтера Весера Волтара, предсједникова удовица Мартине Моиз уротила се с бившим премијером Клодом Жосепом да убије предсједника како би заузела његово мјесто, преноси Телеграф.рс.

Моиз је убијен када су наоружани људи провалили у његову спаваћу собу у Порт-о-Пренсу у ноћи 7. јула 2021. године. У том нападу је повријеђена бивша прва дама.

Моизова је на друштвеним мрежама критиковала оно што назива неправедним хапшењима и политичким прогонима.

Жосеп је у међувремену рекао за "Миами Хералд" да је де фацто насљедник предсједника, премијер Аријел Хенри, главни добитник и да сада злоупотребљава хаићански правосудни систем за прогон противника у "класичном државном удару".

Портпарол премијера рекао је да је судија независан и "слободан да изда налог у складу са законом и својом савијешћу".

Неколико дана прије атентата на тадашњег предсједника државе Хенри је именован на положај премијера као насљедник Жосепа, који сада води опозициону странку. 

Обећао је да ће одржати изборе, али их је одложио на неодређено вријеме наводећи као разлог разорни потрес и растућу моћ до зуба наоружаних криминалних група, за које је тражио помоћ из иностранства.

Процјењује се да банде сада контролишу већину главног града, а Кенија се спрема да води међународне снаге које је ратификовао УН за потпору хаићанској полицији премда су земље опрезне у погледу добровољне подршке због ранијих злостављања страних мисија и оптужби против Хенријеве владе.

Одвојени случај о убиству Моиза води се у Мајамију, гдје се шест од 11 оптужених изјаснило кривим за удруживање ради слања колумбијских плаћеника да отму Моизеа. Тај план се у посљедњем тренутку промијенио у завјеру за његово убиство, преноси Индеx.хр.

Уротници су, према оптужбама САД-а, настојали да замијене Моиза хаићанско-америчким пастором Кристијаном Емануелом Саноном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана