Предсједник Свјетске банке поднијеће оставку до средине ове године

Tanjug
Foto: TimeNews

ВАШИНГТОН- Предсједник Свјетске банке Дејвид Малпас изјавио је да планира да поднесе оставку до средине ове године, омогућивши на тај начин администрацији председника Џозефа Бајдена да изабере његовог насљедника који би требало да изврши реконструкцију Светске банке како би се више фокусирала на борбу против климатских промена.

   Малпас, чији је петогодишњи мандат требало да потраје до априла 2024, обавестио је одбор Свјетске банке о намјери да се повуче до краја фискалне године, односно 30. јуна, преноси Блумберг.
 
   Малпаса је тадашњи предсједник САД Доналд Трамп предложио за предсједника Свјетске банке 2019, као бившег високог међународног званичника у америчком министарству финансија.

    Као шеф Свјестке банке, Малпас је вршио притисак на Пекинг да отплати дугове земаља у развоју и предводио Светску банку када је позајмила више од 150 милијарди долара као одговор на пандемију ковида-19, руску инвазију на Украјину и повећање цијена хране и енергената, наводи агенција.

    Прошле године Малпас је био умешан у контроверзу након што на новинарско питање о узроцима климатских промена, није прихватио научни консензус о утицају емисија угљен-диоксида које је направио човек, а након чега је изјавио да ''није био припремљен'' да одговори на то питање и позвао на проширење мисије Светске банке да експлицитно укључи јавна добра као што су климатске промене као легитимне мете помоћи.

    Прошле недеље америчка министарка финансија Џенет Јелен појачала је свој ранији позив на промене у Свјетској банци, апелујући на ту институцију да агресивније прошири свој биланс стања и да више ради на мобилизацији новца приватног сектора како би се помогло у решавању глобалних изазова попут климатских промјена и пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана