Предсједник Пољске: Нема помирења са Украјином док не буду пронађени сви убијени Пољаци

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАРШАВА - Пољска и Украјина никада се неће у потпуности помирити док не буду пронађени и сахрањени сви Пољаци које су убили украјински националисти током Другог свјетског рата, изјавио је предсједник пољске Владе Матеуш Моравјецки на обиљежавању 80 година од масакра у Волинији.

"Тај злочин је био тако јединствен да се мора назвати правим именом, а то је геноцид", рекао је Моравјецки током комеморације у Варшави.

Он је истакао да неће бити коначног пољско-украјинског помирења док не буду пронађени сви посмртни остаци и док им не буде одата почаст.

Према подацима Пољске, више од 100.000 Пољака убијено је у масакрима које су починили украјински националисти од 1943. до 1945. године. Хиљаде Украјинаца, такође, убијено је у одмаздама.

Област у којој су се догодили покољи над Пољацима насељавали су и Пољаци и Украјинци.

Пољски парламент је 2013. године признао масакр који су починили украјински националисти из Украјинске устаничке армије (УПА) као "етничко чишћење са ознакама геноцида".

Украјина не прихвата ту оцјену и често говори о тим догађајима као о пољско-украјинском сукобу који је погодио обје нације.

Пољска тражи од Украјине да дозволи њеним стручњацима да дођу на локације гдје су, према подацима Варшаве, покопани остаци жртава како би их могли ексхумирати и достојно сахранити.

Кијев је 2017. године забранио пољским властима да трагају за жртвама на украјинској територији. Међутим, прошле године Украјина је дозволила Пољској да трага за жртвама у једном селу.

Украјински предсједник Владимир Зеленски и предсједник Пољске Анџеј Дуда заједно су у недјељу, 9. јула, присуствовали црквеној служби у граду Луцку на западу Украјине у знак сјећања на жртве.

Данашњој комеморацији у Варшави присуствовао је и предсједник украјинског парламента Руслан Стефанчук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана