Предсjедник Креди Свис извинио се акционарима због колапса банке

Танјуг
Предсjедник Креди Свис извинио се акционарима због колапса банке

ЦИРИХ - Предсjедник банке Креди Свис Аксел Леман данас се извинио акционарима јер није успио да заустави губитак повјерења које је, како је рекао, изграђено много прије него што је он преузео банку, али је поменуо и "наслеђене скандале" .

''Нисмо успјели да зауставимо утицај наслеђених скандала и да се позтивним чињеницама супротставимо негативним насловима'', рекао је Леман на годишњој скупштини акционара те банке у Цириху, преноси Блумберг.

Како је рекао, банка на крају није могла да буде спасена.

''Жељели смо да уложимо сву своју енергију и напоре да преокренемо ситуацију и вратимо банку на прави пут. Боли ме што нисмо имали времена за то и што су те кобне недеље у марту наши планови поремећени. Због тога ми је заиста жао'', додао је. До јавног Лемановог извињења дошло на састанку на којем су акционари први пут састали са менаџментом банке након што је ривалска УБС банка преузела Креди Свис према уговору вриједном 3,3 милијарде долара.

Преузимање је наредила швајцарска влада, упркос томе што то нису желеле ни Креди Свис ни УБС. Састанак акционара, одржан на хокејашком стадиону у Цириху, била је прва прилика у последњих неколико година када су инвеститори могли да ''лицем у лице'' разговарају са менаџментом банке, пошто су претходни састанци одржани путем видео-линка због пандемије ковида-19.

Акционари и опуномоћени саветници су пре састанка наговестили су да ће гласати против реизбора неколико чланова одбора Креди Свиса укључујући Лемана и изразили незадовољство одбором директора и руководством банке. Још је нејасно ко ће од највиших руководилаца пропале банке ''преживети'' преузимање, а вјерује се да ће Леман и главни извршни директор Улрих Кернер први отићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана