Предсjедник Гвајане: Потомци европских трговаца робљем треба да плате репарације

Танјуг
Предсjедник Гвајане: Потомци европских трговаца робљем треба да плате репарације

ЏОРЏТАУН- Предсjедник Гвајане Ирфан Али изјавио је да потомци европских трговаца робљем треба да понуде да плате репарације данашњим генерацијама због трансатлантске трговине робљем.

Лидер јужноамеричке земље предложио је и да се умешани у трговину робљем постхумно оптуже за злочине против човечности, пренео је АП. Он је говорио уочи данашњег планираног званичног извињења у Гвајани потомака шкотског власника плантаже шеćера и кафе из 19. века Џона Гледстона, наводећи да би извињење требало да укључује и питања компензације.

Породица Гледстон је признала да је имала користи од афричког поробљавања. Г

ледстон је отац британског премијера из 19. века Вилијама Еварта Гледстона и добио је више од 100.000 фунти одштете за стотине робова. Шест чланова породице требало би данас да се званично извине за улогу коју је Џон Гледстон играо у тадашњој Британској Гвајани. В

ласник плантаже Гледстон поседовао је више од 2.500 робова у Гвајани и Јамајци и наредио убијање на стотине робова када су се они побунили 1823. године, након чега је угушена дводневна побуна. Неколико нација се извинило за своју улогу у ропству, укључујуćи Холандију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана