Предсједник Еквадора продужио ванредно стање за 30 дана због ескалације насиља

Танјуг
Предсједник Еквадора продужио ванредно стање за 30 дана због ескалације насиља

КИТО - Еквадор је продужио ванредно стање за 30 дана и распоредио војске на улице широм земље у борби против ескалације насиља повезане са трговином дроге, саопштила је влада те земље.

Предсједник Данијел Нобоа, изабран у новембру, издао је декрет којим је на још 30 дана обновио ванредно стање проглашено широм земље 8. јануара, док га еквадорски Устав, као лидера земље, овлашћује да одржава ванредно стање до 90 узастопних дана, јавља Фигаро.

Ова мјера, која се примјењује и у затворима, где су заплењена дрога и оружје, повезана је са “озбиљним унутрашњим немирима” и “унутрашњим оружаним сукобом” са којима се нација суочава, наводи се у документу владе.

Еквадорски предсједник прогласио је ванредно стање 8. јануара након што је вођа нарко банде Адолфо Масијас, звани Фито, побјегао из затвора у југозападном граду Гуајакил, гдје је служио 34-годишњу казну.

Након бјекства лидера картела, у затворима су избили немири, који су ескалирали отмицом 200 затворских чувара и полицајаца од стране затвореника, пре него што су снаге безбједности повратиле ред.

Предсједник је 9. јануара прогласио да се земља налази у “унутрашњем оружаном сукобу” и мобилисао војнике на улицама и у затворима да се боре против двадесетак банди, повезаних са мексичким картелима и албанском мафијом, која се сматра “терористичком”, а у овим акцијама ухапшено је око 7.500 људи.

Према Уставном суду Еквадора, проглашење “унутрашњег оружаног сукоба” може трајати неодређену количину времена јер није везано за ванредно стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана