Предсједник Чешке: Крај рата у рукама Путина

Танјуг
Предсједник Чешке: Крај рата у рукама Путина

ПРАГ - Предсједник Чешке Петр Павел изјавио је данас да крај рата у Украјини зависи од руског предсједника Владимира Путина и да Русија има толико људских ресурса да може да настави рат још неколико година.

"Нико не жели да се рат настави. Крај не зависи од нас или Украјине већ је у рукама Путина, који је започео рат и може да га заврши сваког дана. У Украјини свакодневно гину људи, не може се предвидјети крај рата. Он мора да схвати да наставком рата неће постићи своје циљеве. Кремљ има толико људских ресурса да лако може да настави рат још неколико година. Ако желимо да живимо у свијету у којем они који имају веће армије не могу некажњено да одређују како ће изгледати свијет, у нашем је интересу да Русија не успије у Украјини", истакао је Павел у новом програму Питајте предсједника, преноси чешки портал Иднес.

На питање о враћању обавезног војног рока у Хрватској, Павел је рекао да се у Чешкој не припрема никакав сличан корак, али је навео да три мјесеца обуке "никоме не би шкодили"

"Безбједносна ситуација у свијету је таква да немамо довољно професионалних армија. Безбједност земље је питање сваког од нас", рекао је чешки предсједник.

Предсједник Чешке је одлучио да о његовим ставовима не треба да се питају само новинари, већ да жели да разговара са јавношћу на друштвеним мрежама. Због тога људи могу да му постављају питања путем Фејсбука и Инстаграма у оквиру новог формата "Питајте предсједника".

У директном преносу одговарао је и на озбиљна и на мање озбиљна питања, а приближно 1.200 људи је гледало једносатни пренос уживо. Павел је одговарао на питања грађана послата преко апликације.

"Меси или Роналдо? Више волим Месија", одговорио је на једно од првих питања. Рекао је и да више воли печурке од шницли, да му је омиљена боја фланелске кошуље црвена, или да више воли боксерице од слип доњег веша.

Навео је и неке од гријехова из младости. 

"У Холандији су нам једном дали колаче са марихуаном уз кафу", признао је Павел одговарајући на питање да ли је икада пробао дрогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана