Предсjедник Боливије: Покушај пуча се десио због литијума

Г.С.
Foto: WP.com

ЛА ПАЗ - Недавни покушај пуча у Боливији се десио због литијума, рекао је боливијски предсједник Луис Арсе у интервјуу за РТ.

С обзиром да се у Боливији тренутно преговара о дугорочном уговору за додијелу литијумског пројекта, тамошње власти нису одбациле верзију да у државном удару постоје унутрашњи и спољни интереси, истакао је Арсе.

Према његовим ријечима, сваки државни удар има везе са нечијим интересом, а у случају Латинске Америке је то више пута потврђено.

“Овде је сваки државни преврат имао неке унутрашње, али и спољне интересе. Ово смо већ искусили”, навео је боливијски предсједник.

Покушај државног удара у Боливији – држави од 10 милиона становника која се налази у срцу Јужне Америке – осујећен је накан што су присталице актуелног предсједника Луиса Арсеа изашле на улице, а припадници војске се повукли са главног трга у пријестоници Ла Пазу.

Боливија је склопила договор са Русијом, која би требало да уложи одређена средства за ископавање литијума, као и са Кином, која намjерава да уложи у изградњу постројења за експлоатацију литијума, преноси Спутњик

САД и Вашингтон не могу да опросте Боливији што је изабрала партнерство са партнерима са Истока, а не са Америком.

Арсе се током недавног боравка у Русији састао са директором руске државне компаније “Росатом” Алексејом Лихачевом, са којим је разговарао о сарадњи боливијских власти и те компаније у истраживању и експлоатацији литијума.

Такође, Боливија је изразила жељу да се придружи БРИКС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана