Предсједник Азербејџана Илхам Алијев посjетио Нагорно-Карабах

Танјуг
Предсједник Азербејџана Илхам Алијев посjетио Нагорно-Карабах

ЏАБРАИЛ– Предсједник Азербејџана Илхам Алијев посјетио је град Џабраил у Нагорно-Карабаху гдје је обишао грађевинске радове, саопштено је из његовог кабинета.

Алијев је посјетио Џабраил неколико дана након што су азербејџанске снаге у муњевитој војној акцији поново преузеле контролу над планинским регионом, преноси Ројтерс.

Џабраил, који су заузеле сепаратистичке јерменске снаге 1990-их током распада Совјетског Савеза, вратио се под контролу Азербејџана током кратког рата 2020.

Предсједништво Азербејџана није прецизирало када је посјета реализована, али је вјероватно то први одлазак  Алијева у Нагорно Карабах од азербејџанске офанзиве.

Азербејџан је 19. септембра покренуо војну операцију у Нагорно-Карабаху, назвавши је "антитерористичким мјерама локалне природе" за обнављање уставног поретка у региону.

Предсједник самопроглашене Републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је данас указ о распуштању свих институција од 1. јануара идуће године, саопштиле су данас власти тог већински јерменског региона.

Та самопроглашена република ће од тог датума престати да постоји, наводи се у указу, преноси агенција РИА Новости.

Премијер Јерменије Никол Пашињан вјерује да у Нагорно-Карабаху за неколико дана неће више бити Јермена, ,а према посљедњим подацима њих преко 68.000 напустило је регион након азербејџанске офанзиве.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана