Предложен компромисни кандидат за премијера Француске

Танјуг
Предложен компромисни кандидат за премијера Француске

ПАРИЗ - Док француска љевичарска коалиција Нови народни фронт (НФП) покушава да се договори о кандидату за премијера након што је освојио највећи број посланичких мјеста на ванредним изборима одржаним 7. јула, крајње љевичарска партија Непокорена Француска (ЛФИ) предложила је ветеранку, политичарку Игет Бело као компромисног кандидата за премијерку.

Бивша чланица Комунистичке партије из француског прекоморског региона Реиниона је угледна политичарка чију кандидатуру подржава већина партија у коалицији НФП, али изгледа да социјалисти не желе да је подрже, објашњава Дамијен Лекомт са Париског универзитета Сорбона, пренио је Франс 24.    

Послије скоро недјељу дана жучних преговора, Жан-Лик Меланшон из ЛФИ  ипак је поздравио најновије "рјешење" за политички ћорсокак који је захватио коалицију.    

Обраћајући се присталицама, Меленшон је јуче рекао да је Бело, посвећена "антирасистичка феминисткиња рјешење за политички ћорсокак".

Лидер Комунистичке партије Француске Фабијен Русел рекао је за локалну телевизију да 73-годишња политичарка са француског острва Реиниона посједује "праве ствари" за функцију премијерке.

Љевичарска коалиција Нови народни фронт (НФП) освојила је на изборима одржаним 7. јула 182 мјеста у националној скупштини.

Политички савез актуелног француског предсједника, центристички блок Заједно освојио је 168 посланичких мјеста, а на трећем мјесту је ултрадесничарска партија Национално окупљање (РН) Марин Ле Пен са освојена 143 мјеста.

Либерално конзервативна странка Републиканци освојила је 45 посланичких мјеста, десничарска коалиција 15, љевичарски блок 13, а Регионалисти четири посланичка мјеста.

Ни једна странка није освојила довољан број гласова да би могла самостално да формира парламентарну већину, пошто је за апсолутну већину у националоној скупштини потребно освојити 289 посланичких мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана