Пред судом у Русији први случај против украјинског војника

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 363. дан. Борбе се воде у региону Бахмута. Уочи годишњице, руски предсједник Владимир Путин поручио је да ће Москва "корак по корак" рјешавати задатке које су пред њом у рату, док је амерички предсjедник Џозеф Бајден саопштио да ће Русија одговарати за почињене злочине. Путин је саопштио и да Москва суспендује учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању СТАРТ. Уједињене нације упозориле су да Русија и САД хитно морају да наставе дијалог о нуклеарном наоружању. Водећи кинески дипломата Ванг Ји поручио је да су односи Кине и Русије "чврсти као камен".

Кијев тражи продужење Црноморске иницијативе за још годину дана

Кијев ће ове недjеље затражити од Турске и Уједињених нација да започну преговоре о продужењу споразума о извозу укрјаинског жита преко црноморских лука, тражећи продужење од најмање годину дана које би укључивало луке у Никлајеву.

Црноморска иницијатива за жито уз посредовање УН и Турске прошлог јула омогућила је извоз жита из три украјинске луке. Споразум је продужен у новембру и истиче 18. марта осим ако се не договори ново продужење.

Јуриј Васков, замjеник украјинског министра за обнову рекао је за Ројтер да још није одређен тачан датум разговора, који су претходно вођени у Турској.

"Захтијеваћемо да се споразум продужи не за најмање годину дана, јер украјинско и глобално пољопривредно тржиште треба да буде у стању да планира обим (извоза) на дужи рок", рекао је Васков.

Он је рекао да ће Украјина инсистирати на повећању броја инспекцијских тимова „како би се елиминисало нагомилавање пловила која чекају преглед".

Васков је рекао да се од новембра ситуација са инспекцијама није променила и да постоје само три инспекцијске екипе са руске стране.

"Нема позитивног замаха. Истовремено, УН, Турска и Украјина спремне су да изврше 40 инспекција дневно ако је потребно. А таква потреба постоји - око 140 бродова чека на инспекцију", рекао је Васков.

Упркос смањењу жетве житарица 2022. на око 54 милиона тона са рекордних 86 милиона у 2021. години, најмање 30 милиона тона житарица је и даље у силосима и могло би да се извезе, наводи министарство пољопривреде.

Васков је рекао да су луке у Николајеву, које су чиниле 35 одсто украјинског извоза хране прије рата, спремне да се придруже Иницијативи и да ће им бити потребно највише двије недјеље да почну да раде. 

Локални званичници: Ракетни напад на Харков, двије особе погинуле

Двије особе рањене су у руском ракетном удару на индустријске објекте у Харкову, другом граду по велични у Украјини, саопштили су локални званичници.

Харков који се налази се око 30 километара од границе са Русијом и често је био под ватром од почетка рата.

"Према прелиминарним подацима, четири удара погодила су кијевски округ Харкова. Непријатељ гађа индустријске објекте", написао је градоначелник Ихор Терехов на Телеграму.

Синехубов је одвојено рекао да су два цивила лакше рањена, али није навео детаље.

Неке од најжешћих борби током рата водиле су се на истоку Украјине, а украјински званичници су рекли да очекују појачане руске ракетне и беспилотне нападе у наредним данима, будући да се у петак и прва годишњица руске инвазије.

Папа Фрања позвао на прекид ватре: Рат у Украјини апсурдан и окрутан

Папа Фрања рекао је да је рат у Украјини "апсурдан и окрутан" и позвао на прекид ватре и преговоре, два дана прије прве годишњице од почетка рата.

Током своје редовне недјељне аудијенције, папа Фрања је то назвао "тужном годишњицом" и рекао да је "близак страдалом украјинском народу".

Папа је додао да се "права побједа" у Украјини "не може градити на рушевинама".

Москва: УН ометају ротацију особља ИАЕА у нуклеарки Запорожје

Москва је саопштила да је "дубоко забринута" због понашања Уједињених нација у вези са ротацијом особља у Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарној електрани Запорожје у Украјини.

Руско министарство спољних послова је навело да нуклеарно тијело Уједињених нација "омета" заказану смјену особља ИАЕА стационираног у нуклеарки која је под контролом руских снага, без доброг разлога.

ИАЕА је послала особље прошлог септембра, када је поновљено гранатирање повећало изгледе за могућу нуклеарну катастрофу налик Чернобиљу на највећој нуклеарној електрани у Европи.

Особље је требало да буде ротирано за нови контингент раније у фебруару, али је Одјељење за безбједност УН блокирало промјену, наводећи забринутост због планиране руте уласка и изласка из објекта коју је предложило руско Министарство одбране, тврди се у саопштењу.

Како се напомиње, у периоду од 7. до 18. фебруара, Одјељење за безбједност и безбједност УН је три пута, без икаквих јасних објашњења, пореметило ротацију стручњака ИАЕА у електрани", саопштило је руско министарство спољних послова.

У њему се наводи да је руско Министарство одбране писмено гарантовало безбиједан долазак и одлазак особља ИАЕА, али су УН захтијевале да се промијени рута коју је предложила Русија.

Москва је саопштила да је спремна да олакша ротацију особља прије краја фебруара.

"Уколико замјена особља ИАЕА овога пута не буде извршена, сматраћемо да су акције Одјељења за безбједност УН покушај да се намјерно омета рад мисије ИАЕА", саопштило је руски МСП.

Руске снаге преузеле су контролу над електраном у првим недјељама рата, а Москва је од тада пребацила имовину и украјинске запослене на руску компанију, потез за који Кијев оцјењује као незаконито присвајање.

Пред судом у Русији први случај против украјинског војника

Први кривични поступак у Русији против припадника Оружаних снага Украјине, оптуженог за насилну заузимање власти и злостављање цивила, отишао је на суд, јавила је у среду државна новинска агенција Тас, преноси Гардијан.

Истражни комитет Русије саопштио је прошлог јуна на Телеграму да је оптужио старијег наредника Антона Чередника из Морнаричког корпуса украјинских снага за наводни злочин окрутног поступања према цивилном становништву.

Тас је, позивајући се на неименоване изворе у Јужном окружном војном суду у руском Ростову на Дону, рекао да је Чередник такође оптужен за убиство и обуку терориста.

Ројтерс није био у могућности да независно провјери извјештаје и оптужбе.

Како се наводи, суд ће размотрити случај "у блиској будућности."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана