Пред сломом највећа економија свијета: Америци остало само 88 милијарди долара

Г.С.
Пред сломом највећа економија свијета: Америци остало само 88 милијарди долара

ВАШИНГТОН - Америци је остало само 88 милијарди долара с којима могу да плаћају рачуне до тренутка када Конгрес подигне лимит задуживања постављен тренутно на 31,4 хиљада милијарди америчких долара.

Ако пак Конгрес не одобри дизање лимита задуживања највећа економија свијета ће банкротирати са тешко предвидивим посљедицама на глобална тржишта капитала.

Једна од посљедица ће бити, барем краткотрајно, експлозија цијене задуживања за државу, компаније и грађане као и, с обзиром на актуелну кризу повјерења у амерички банкарски систем, такозвани кредитни лом.

Сукоб између Демократа и Републиканаца за сада је толико непопустљив како више не би било изненађење да шефица Трезора Џенет Јелен не добије ауторизацију Конгреса за пробијање лимита задуживања. Прије недјељу дана Трезор је још имао маневарски простор за плаћање рачуна широк 110 милијарди долара, а до данас је сужен на 88 милијарди.

Другим ријечима, Американцима је преостало тек нешто од више четвртине средстава које су ослободили (333 милијарди) ванредним мјерама како би могли да наставе са плаћањем рачуна.

Подаци UC Debt clock.org, који у реалном времену прате финансијске податке Сједињених Држава, откривају како је Америка већ премашила лимит задуживања јер је амерички национални дуг у овом тренутку премашио 31,74 милијарди долара.

Наиме, Debt Clock процјењује да Америка плаћа доспјеле обавезе, али у стварности Трезор купује вријеме књиговођством и одлагањем плаћања.

О томе колико је ситуација озбиљна говори снажни раст америчких ЦДС-ова. ЦДС-ови или цредит дефаулт сњапови су уговори између продаваца и купца хартија од вриједности према којем ће продавац исплатити купца у случају банкрота.

У суштини, продавац кроз ЦДС-ове осигурава купца од ризика банкрота. Цијена америчких ЦДС-ова од почетка године драматично расте.

Јеленова је објавила прије неколико недјеља да ће САД остати без новца за плаћање рачуна 1. јуна ако се не подигне лимит задуживања.

Податак да им је преостало још само 88 милијарди указује како сасвим сигурно америчка администрација не може избјегавати банкрот дуже од тог рока.

Јеленова је више пута нагласила како је према њеном мишљењу једина могућност да Конгрес одобри дизање лимита, а Џозеф Бајден, предсједник Америке, није искључио уставно-правни маневар коришћењем 14. амандмана за наставак плаћања без ауторизације Конгреса, али је исто тако рекао да још није "стигао тамо", пише "Јутарњи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана