Пред камерама се тукао са министром: Преминуо политичар чувен по скандалу (ВИДЕО)

Агенције
Пред камерама се тукао са министром: Преминуо политичар чувен по скандалу (ВИДЕО)

Мирослав Мачек, политичар, писац и замјеник премијера Чехословачке, који ће остати упамћен по томе што се током једног скупа крвнички потукао са министром, преминуо је у 79. години.

Вијест о смрти објавила је издавачка кућа која је публиковала његове књиге.

"Објавили смо вијест на захтјев његове супруге“, рекла је ПР менаџер издавачке куће Ева Карасова.

Мачек је у вријеме распада Чехословачке 1992. године био и потпредсједник Савезне владе и руководио је Министарством за рад и социјална питања, али ће у јавности остати упамћен по скандалу, односно по томе што је тадашњег министра здравља Давида Рата ударио пред камерама.

Све се догодило током једног скупа у Прагу 2006. године, у вријеме када је Мачек, који је својевремено био и савјетник предсједника Вацлава Клауса, прекинуо свој говор и отишао до Рата да га удари.

Претходно је, као модератор скупа, најавио да мора да "прошета до Рата да ријеши неке приватне ствари". Наиме, наводно је Рат нешто коментарисао његову супругу...

Мачек је тада пришао министру који је сједио у столици и јако га ударио у потиљак. Окупљени су у шоку посматрали, а Рат је бијесан устао, спреман да напусти скуп. Међутим, у посљедњем тренутку се предомислио, вратио се до Мачека и назвао га кукавицом, на шта му је овај одговорио ударцем. Потом је услиједила општа туча.

Овај инцидент догодио се свега двије недјеље прије парламентарних избора и остао је дуго упамћен код домаће и свјетске јавности.

Од преминулог Мачека опростио се и бивши предсједник Клаус.

"Мирка сам неизмјерно поштовао због његовог јасног политичког размишљања, због његове способности да јасно формулише своје ставове и због његовог убједљивог држања, којим је могао да покрене људе око себе“, рекао је Клаус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана