Пребјегао из Сјеверне у Јужну Кореју, па украо аутобус и покушао да се врати

ГС
Foto: Танјуг/АП

СЕУЛ- Јужнокорејска полиција је ухапсила сјевернокорејског пребјега, који је покушао да се врати у Сјеверну Кореју украденим аутобусом, јавља Би-Би-Си.

Мушкарац је ухваћен у уторак на Мосту уједињења који раздваја двије Кореје, након што је игнорисао војнике који су тражили од њега да стане и затим је ударио аутобусом у барикаду.

Он је полицији рекао да је желио да се врати у Сјеверну Кореју након што је имао потешкоћа на југу, преносе јужнокорејски медији. Наводно је напустио Сјеверну Кореју прије десетак година.

Украо је аутобус у уторак у 01:00 по локалном времену из гараже у граду Пају на сјеверу земље а ухваћен је пола сата касније.

Утврђено је да није био под утицајем алкохола или дроге у вријеме инцидента.

Закон Јужне Кореје забрањује грађанима, укључујући и пребјеге, да прелазе границу ка сјеверу без одобрења владе.

Сјевернокорејски пребјегли на југу аутоматски добијају држављанство. Преступници, међутим, могу добити казну до десет година затвора ако буду осуђени.

Мушкарац, који је радио као надничар у Пајуу и другим градовима, рекао је полицији да је нагомилао неколико неплаћених казни, преносе јужнокорејски медији.

Иако је око 34.000 Сјевернокорејаца пребјегло на југ откако је Корејско полуострво подијељено (прије више од 70 година), ријетки су они који су пожељели да се врате на сјевер.

Јужна Кореја сваке године прима преко 1.000 пребјега са Сјевера. Насупрот томе, број пребјега који су се вратили у Сјеверну Кореју износио је само 31 од 2012. до 2022. године, према Министарству за уједињење, преноси Н1.

Неки се враћају или покушавају да то ураде, јер животи пребјега на југу понекад не испуњавају очекивања. Пребјегли у просјеку зарађују око 2,3 милиона вона (око 1.500 евра) мјесечно. Неки желе да се врате да виде чланове своје породице.

По повратку на сјевер неки повратници су бивали затворени, док су други прошли „преваспитавање“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана