Православна црква у Прагу "комунални проблем"

Срна
Foto: Новости

БЕОГРАД - Градске власти Прага намјеравају да реновирају православну Цркву Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у чијој крипти су кости 130 српских војника и чији је ктитор био краљ Александар Први Карађорђевић, а да послије тога не дозволе Божије службе у овом храму који су означили као "комунални проблем".

У овој цркви се уздају у личне везе предсједника Србије Александра Вучића и бившег чешког предсједника Милоша Земана, те указују да је у Београду прошле године Прагу враћена реновирана зграда Чешког дома, као и да је Србија Чесима вратила све њихове зграде које су изградили прије Другог свјетског рата, обезбиједивши и новац за рестаурацију.

У допису градских отаца Црквеним општинама Свети кнез Лазар и Олшанској, упућеног свештеницима Срђану Јаблановићу и оцу Роману који службују у овој светињи, пише да од сутра градске власти намеравају да "реновирају" цркву, и то без рока почетка и завршетка радова и са јасном намером да после тога не дозволе Божју службу.

Протојереј Срђан Јаблановић рекао за "Вечерње новости" да агонија траје више од двије године, када је први пут саопштено да је ова црква "комунални проблем Прага", те сматра да све ово има везе са ратом у Украјини.

"Пре мало више од месец дана је, на пример, на затвореној седници Одбора за безбедност чешког Сената, Православна црква окарактерисана као безбедносни проблем чешке државе", рекао је отац Срђан.

Прота Јаблановић наглашава да православна црква није никоме пријетња, те наводи да се на службама у овој цркви однедавно окупља највећи број избјеглих Украјинаца који не желе да се моле у новопроглашеним црквама украјинског предсједника Владимира Зеленског.

"Али, они се само моле Богу... У Цркви Успења Пресвете Богородице викендом и празницима долази до 1.000 људи. Чеси, Руси, Срби, Македонци, Бугари, Грузини... Две службе се обаваљају. Неретко се окупи више верника него у црквама римокатолика и протестаната у центру Прага", истакао је протојереј Јаблановић.

Прота Јаблановић каће да у овом храму нису одобрене служе чак ни суботом ни недјељом, када нема мајстора, што је иначе у Чешкој уобичајено.

"Ми ту служимо до 1924. године. Политика опет побеђује Бога... Верујте, од када је ова несрећа у Украјини, по читав дан долазе избегли људи из те земље са својим страшним судбинама да потраже утеху и речи охрабрења. Помажемо колико можемо. У петак је са нама био и најпознатији чешки спортиста икад, хокејаш Јаромир Јагар, који је крштен на Олшанима. Па људи, ми овде имамо око 150 крштења годишње, ту су венчања, опела", рекао је отац Срђан.

Црква Успења Пресвете Богородице се налази под управом помјесне Православне цркве чешких земаља и Словачке и гдје се непрекидно служи Богу од новембра 1924. године.

У крипти цркве налазе се кости 130 српских јунака помрлих у логорима Аустроугарске од 1914. до 1918. године, док се у малој Цркви Успења Пресвете Богородице налази кошуља краља Александра Првог, покровитеља православља у Чешкој, коју је носио током атентата у Марсељу, те његово звоно, даровано 1924. године.

Црква Успења Пресвете Богородице у Прагу била је под јурисдикцијом Српске православне цркве до 1947. године.

Православна црква чешких земаља и Словачке основана 1921. године након Првог свјетског рата, а први митрополит Горазд дошао је из фрушкогорских манастира, гдје се раније замонашио. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана