Право чудо: Погледајте потоп у пустињи (VIDEO)

GS
Foto: FloodList

Снажне грмљавинске олује и обилне падавине са поплавама погодиле су пустиње на југозападу Азије, односно на Средњем истоку.

Талас олујног невремена са врло обилним падавинама премјештао се преко југоисточних дијелова Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Прједели које се налазе у пјешчаној пустињи добили су врло обилне пљускове, поплаве и бујице, али и снажне грмљавинске олује.

Најинтензивније грмљавинске олухје догодиле су се на ширем подручју Дубаија, гдје је за неколико сати пало 56 литара кише по квадратном метру, а просјек за цијелу годину је 80 литара. Иначе, како је ово подручје прије нешто мање од мјесец дана добило 40-50 литара у још једном таласу олуја, видимо да је у два наврата за мјесец дана пало више кише него за цијелу годину.

Невријеме је било у претходна два дана праћено снажним грмљавинским олујама, поплава и бујицама, с обзиром на то је суво пустињско земљиште не може да прихвати огромну количину атмосферске воде у кратком интервалу, па су настале велике поплаве и бујице. Под водом су се наши многи предјели пустиње, али и урбани дијелови Абу Дабија и Дубајиа, ко и других већих градова и насеља.

Било је и града, али и олуних вјетрова, уз ударе и изнад 100 км/х, па је причињена и материјална штета.

Олује су понегдје прерасле чак и у мини торнада, а многе предјеле погодила је и пјешчана олуја, па је видљивост била смањена на неколико метара.

Иначе, март је у просјеку најкишовитији мјесец у Дубајиу и околини и у просјеку падне око 20 милиметара кише по квадратном метру у три дана, док је сада за неколико сати пало 56 мм, а 12.  фебруара и јуче укупно је пало скоро 100 мм, док је просјек падавина за цијелу годину 80 мм, а унутар копна и мање од 50 мм. Од априла до новембра у просјеку падне тек 10 мм, а температуре иду и до 50°Ц.

Дакле, Дубаји и пустиње Средњег истока добили су вишеструкуко пута више кише у фебруару и досадашњем дијелу марта од Београда и већег дијела Србије, преноси Телеграф.рс.

 

Heavy floods due intense rainfall on the streets in Al Shamkha of Abu Dhabi, UAE (08.03.2024)

TELEGRAM JOIN https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/jXnKyyg3Mo

— Disaster News (@Top_Disaster) March 8, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана