Практично цијели Артјомовск у рукама руске војске

ГС
Практично цијели Артјомовск у рукама руске војске

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 406. дан.И даље се воде исцрпљујуће борбе у украјинском граду Бахмуту. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да западне земље које снабдијевају Украјину наоружањем криве Русију за ситуацију у вези са дјецом у зонама сукоба у Украјини.

Практично цијели Артјомовск у рукама руске војске

Руске јединице су заузеле жељезничку станицу у Артјомовску, непријатељ је морао да се повуче, рекао је Јан Гагин, савјетник вршиоца дужности лидера ДНР телевизији "Русија 1".

„Практично цијели град је у рукама наше војске. Најважније је да су наше снаге одавно ослободиле индустријску зону АЗОМ – ово је била посљедња тешка тачка. Послије тога је заузета и станица Бахмут-1. Након тога, непријатељ је морао донекле хаотично да се повуче на лоше припремљену линију“, рекао је он.

Гагин је процјенио ненадокнадиве губитке украјинских трупа у Артјомовску на 15-20 хиљада људи.

У Брјанској области спријечен упад украјинских диверзаната

У Брјанској области је спријечен покушај упада 20 украјинских диверзаната на територију Русије у рејону села Случовск у Погарском округу, написао је на Телеграму губернатор Брјанске области Александар Богомаз.

Бивши замјеник команданта Снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине, генерал-пуковник Сергеј Кривонос, рекао је да одбрана Бахмута (украјински назив Артјомовск) за Оружане снаге Украјине нема смисла са војне тачке гледишта, град је требало напустити прије неколико недеља.

„Бахмут је кланица, нема смисла да га држимо, требало га је предати прије неколико недеља“, рекао је Кривонос украјинским медијима и напоменуо да не зна зашто је команда одлучила да држи град.

Према његовим ријечима, кабинет предсједника Украјине Владимир Зеленски се плаши да ће повлачење из Артјомовска бити схваћено као слабост украјинске војске, али то није тако – она има снаге и спремна је да настави борбу.

Руска артиљерија осујетила је три покушаја ротације украјинских јединица у правцу Купјанска, рекао је Спутњику пуковник Сергеј Зибински, начелник прес-центра групе "Запад".

„У току дана, у правцу Купјанска, војници групе Запад открили су и уништили три непријатељске диверзантско-извиђачке групе из састава 14. и 92. посебне механизоване бригаде и 103. бригаде територијалне одбране, а артиљеријском ватром су осујетили и три покушаја ротације јединице Оружаних снага Украјине у подручју насеља Двуречно, Синковка, Стелмаховка“, рекао је официр.

Поред тога, у области Новоселовско и Стелмаховке, специјалне једнице су откриле и уништиле три непријатељска склоништа, користећи самоходни минобацач 2С4 Тулипан.

Губици Оружаних снага Украјине износили су 15 милитаната, закључио је Зибински.

Жестоке борбе на подручју Бахмута

Сукоби руске и украјинске војске настављају се у Луганску, Харкову, Херсону и Запорожју, а најжешћи сукоби су у правцима Бахмута, Авдејевке, Маринке и Вухледара у Доњецкој области.

Жестоки сукоби трају мјесецима у Бахмуту, који има стратешки значај.

Екипа Анадолије је је забиљежила стање на терену.

Непрекидни звуци експлозије се чују у подручју гдје се налазе тенкови, гусјенична и друга оклопна возила с пјешадијом.

Украјински војник кодног имена "Бљесак" и официр бригаде чији припадници су се окупили на фронту кажу да сз спремни за уличне сукобе у Бахмуту.

-Сада се спремамо да уђемо у Бахмут - рекао је украјински војник.

Истакао је да је ситуација у граду тешка.

Блинкен и Гутереш о украјинском житу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и генерални секретар УН Антонио Гутереш поновили су данас важност очувања принципа суверенитета и територијалног интегритета, у свјетлу агресорског рата Русије против Украјине, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен је у данашњем разговору захвалио генералном секретару Гутерешу на његовим напорима да ојача Иницијативу за црноморско жито и изразио забринутост због сталних руских препрека украјинском извозу хране, наводи се у саопштењу.

 Он је још, према саопштењу, указао на дубоку забринутост САД у вези са најновијим забранама талибана које се односе на право на рад жена у Авганистану и изразио захвалност за ангажовање УН на помоćи авганистанском народу.

Небензја: Запад снабдијева Украјину оружјем, а криви Русију за страдање дјеце

Западне земље које снабдијевају Украјину наоружањем криве Русију за ситуацију у вези са дјецом у зонама сукоба у Украјини и покушавају да оптуже Москву за "отмице" малољетника, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја  на неформалном информативном састанку Савјета безбједности УН сазваном на руску иницијативу.

Према ријечима Небензје, у Донбасу је од 2014. године до децембра 2021. године погинуло преко 3.000 цивила, укључујући 152 дјеце, преноси ТАСС.

-У овом тренутку ови бројеви брзо расту, у значајној мјери због западних испорука оружја дугог домета, које омогућава украјинским снагама да погађају цивилне области које су раније биле ван њиховог домета - предочио је Небензја.

Он је подсјетио да дјеца гину од артиљеријске и снајперске ватре и страдају од нагазних мина које је, како тврди, у периоду од 2014. до 2015. године украјинска војска поставила у насељеним цивилним областима.

Дуда: Русија је починила ратне злочине који морају бити кажњени

Русија је починила ратне злочине у Украјини који морају бити кажњени, рекао је пољски предсједник Анџеј Дуда.

-Украјина се није могла застрашити иако су мете напада цивилни објекти, болнице, вртићи...То су ратни злочини који морају бити изведени пред лице правде, а злочинци морају бити  - рекао је Дуда, преноси Ројтерс.

Он је у сриједу угостио у званичној посјети украјинског колегу Володимира Зеленског, који је изјавио да му је најважније да заштити животе војника.

Предсједник Пољске је истакао да ће Пољска испоручити Украјини укупно 14 борбених авиона МИГ-29.

Он је додао да ће Пољска послати још четири борбена авиона МИГ-29 Украјини.

-Четири МИГ-29 из наших залиха су већ пребачени украјинском ратном ваздухопловтсву. Тренутно се пребацују још четири МИГ-а -  рекао је Дуда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана