Праг увео санкције руском патријарху Кирилу

Srna
Foto: Arhiva

ПРАГ- Чешка Влада ставила је поглавара Руске православне цркве патријарха Кирила за прву особу на својој националној санкционој листи због његове подршке руској специјалној операцији у Украјини, изјавио је министар спољних послова Јан Липавски.

 


 

То значи да му је забрањен улазак у Чешку, земљу чланицу ЕУ и НАТО-а, и забрањене су му било какве финансијске трансакције са Чесима.

Патријарх Кирил /76/ је на списку санкција наведен под својим грађанским именом Владимир Михајлович Гундјајев. Списак је постављен на сајту Министарства спољних послова.

"Његове честе јавне изјаве које подржавају рат у Украјини, оправдавају злочине које су тамо починиле руске трупе, све су то јасни докази који се могу јавно пронаћи", рекао је Липавски на конференцији за новинаре.

ЕУ је у цјелини покушала да руског патријарха стави на листу санкција прошле године, али државе чланице нису успјеле да усвоје заједнички став о том питању јер се Мађарска противила.

Патријарх Кирил је јуче означио Русе, који не служе својој земљи, као "унутрашње непријатеље" и описао патриотизам као "највећу врлину", јавила је државна новинска агенција РИА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана