Познато зашто САД нису жељеле састанак са Израелом

Танјуг
Познато зашто САД нису жељеле састанак са Израелом

ВАШИНГТОН - Бијела кућа је отказала америчко-израелски састанак на високом нивоу о Ирану који је био заказан за четвртак након што је израелски премијер Бењамин Нетанијаху у уторак објавио видео у којем тврди да САД ограничавају испоруке војне помоћи Израелу, рекла су два америчка званичника за Аксиос.

Амерички изасланик Амос Хохштајн пренио је током разговора са Нетанијахуом по повратку из посјете Бејруту да су главни савјетници америчког предсједника Џозефа Бајдена били бијесни због видео снимка израелског премијера, рекла су два америчка и израелска извора.

Поједини израелски званичници су већ били на путу за Вашингтон када је састанак отказан.

Два америчка званичника рекла су за Аксиос да је састанак отказан како би се послала порука да САД нису сагласне са Нетанијахуовом изјавом. 

Трећи званичник је тврдио да је састанак одложен, а не отказан, због проблема у вези са распоредом.

Нетанијаху је у видео снимку рекао да је "незамисливо да је у посљедњих неколико мјесеци администрација (САД) задржала испоруке оружја и муниције Израелу".

Портпарол Бијеле куће Карин Жан-Пјер напоменула је да је само једна пошиљка оружја Израелу била паузирана од почетка рата, док је, како је навела, испорука оружја вриједног милијарде долара текла несметано. 

"Ми заиста не знамо о чему он (Нетанијаху) говори", рекла је Жан-Пјер.

Израелски званичник је потврдио да је Бијела кућа обавијестила Израел о одлуци да састанак о Ирану буде отказан.

Савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џејк Саливан ипак ће се састати са својим израелским колегом Цахијем Ханегбијем који је већ отпутовао у САД, према израелском званичнику. 

Израелски министар одбране Јоав Галант такође би требало да посети САД почетком сљедеће седмице, кажу израелски званичници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана