Познато одакле је компанија која је направила пејџере који су експлодирали у Либану

Танјуг
Познато одакле је компанија која је направила пејџере који су експлодирали у Либану

ТАЈПЕЈ - Тајванска компанија Голд Аполо саопштила је данас да је овластила компанију са сједиштем у Будимпешти за производњу пејџера који су јуче експлодирали у Либану и Сирији.

-Пејџери АР-924 које користе милитанти (Хезболаха) произвели су „BAC Consulting KFT“, са сједиштем у Будимпешти. Према уговору о сарадњи, овластили смо BAC да користи наш заштитни знак за продају производа у одређеним регионима, али дизајн и израда производа су искључиво њихова одговорност - наводи се у саопштењу Голд Апола, преноси АП.

Предсједник компаније Голд Аполо, Хсу Чинг-Куанг рекао је данас новинарима да његова компанија има уговор о лиценцирању са BAC у посљедње три године, али нису пружени докази о уговору.

Пејџери које користе стотине припадника милитантне групе Хезболах експлодирали су јуче готово истовремено у Либану и Сирији, при чему је убијено најмање девет особа, укључујући осмогодишњу дјевојчицу, и рањено је више од 2.000.

Хезболах и либанска влада окривили су Израел за напад.

Експлозије су се углавном догодиле у областима гдје је Хезболах снажно присутан, посебно у јужном предграђу Бејрута и у региону Бека у источном Либану, као и у Дамаску, рекао је званичник групе који је говорио под условом анонимности, јер није био овлашћен да разговара са новинарима.

Стручњаци вјерују да је експлозивни материјал стављен у пејџере прије њихове испоруке и употребе.

Пејџер АР-924, садржи пуњиву литијумску батерију и могао је да прима текстуалне поруке до 100 карактера. Батерија му је трајала до 85 дана.

Како наводи АП, то је било кључно у Либану, гдје су нестанци струје уобичајени вишегодишњег економског колапса. Они такође раде на различитој бежичној мрежи од мобилних телефона, што их чини отпорнијим у хитним случајевима, пише америчка агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана