Познато како је убијен Исмаил Ханије

GS
Foto: Telegram

Исмаил Ханије, вођа политичког крила Хамаса, убијен је у сриједу експлозивном направом тајно прокријумчареном у апартман у Техерану у којем је одсјео, према седам блискоисточних функционера, укључујући два Иранца, и једног америчког функционера, објавио је Њујорк Тајмс.

Бомба је била скривена прије отприлике два мјесеца у апартману према изворима Њујорк тајмса. Апартманом управља и штити га Корпус чувара исламске револуције и дио је великог комплекса, познатог као Несхат, у отмјеном дијелу града сјеверног Техерана.

Ханије је био у главном граду Ирана на предсједничкој инаугурацији. Бомба је детонирана даљински, након што је потврђено да је био у својој соби у пансиону. У експлозији је убијен и тјелохранитељ, пише Њујорк Тајмс.

Експлозија је потресла зграду, разбила неке прозоре и проузрочила дјелимично урушавање вањског зида. Таква је штета видљива и на фотографији зграде коју је подијелио Њујорк Тајмс

Ханије, који је водио Хамасов политички кабинет у Катару, одсједао је у апартману неколико пута када је посјећивао Техеран.

Ирански функционери и Хамас изјавили су у сриједу да је Израел одговоран за атентат, што је процјена коју је дало и неколико америчких функционера који су жељели остати анонимни. Атентат је пријетио да ће покренути још један талас насиља на Блиском истоку и пореметити текуће преговоре о окончању рата у Гази. Ханије је био главни преговарач у преговорима о прекиду ватре.

Није убијен пројектилом

Израел није јавно признао одговорност за убиство, али су израелски обавјештајни званичници извијестили Сједињене Америчке Државе и друге западне владе о појединостима операције непосредно након тога.

У сриједу је државни секретар Ентони Блинкен рекао да Сједињене Америчке Државе нису добиле никаква напредна сазнања о завјери за убиство.

У сатима након убиства, шпекулације су се одмах фокусирале на могућност да је Израел убио Ханијеа пројектилом, вјероватно испаљеним из дрона или авиона, слично као што је Израел лансирао пројектил на војну базу у Исфахану у априлу.

Та теорија о пројектилима подстакла је питања о томе како је Израел могао поновно избјећи иранске системе противваздушне одбране како би извршио тако дрски ваздушни напад на главни град, преноси Кликс.

Испоставило се да су убице могле искористити другачију врсту рупе у иранској одбрани: пропуст у безбједности наводно добро чуваног комплекса који је омогућио постављање бомбе и да остане скривена много седмица прије него што би коначно била покренут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана