Позната књижевница на удару закона због говора одржаног прије 13 година

Танјуг
Позната књижевница на удару закона због говора одржаног прије 13 година

ЊУ ДЕЛХИ- Уз одобрење високог индијског званичника, покренут је кривични поступак против свјетски познате индијске књижевнице Арундати Рој (61), добитнице Букерове награде, због говора о Кашмиру који је одржала прије 13 година, пренијели су данас локални медији.

Један активиста из Кашмира поднио је 2010. године пријаву полицији након говора Ројеве и још троје бораца за људска права на једној конференцији, наводи се у извјештајима, преноси Ројтерс. Арундати Рој је жестока критичарка индијске политике у Кашмиру и против ње је 2010. године поднијета тужба, јер је током излагања на конференцији рекла да спорна територија није била саставни дио Индије.

Винаи Кумар Сакена, замјеник гувернера Њу Делхија кога је именовала индијска влада, дозволио је делхијској полицији да покрене кривични поступак против Ројеве и професора Централног универзитета у Кашмиру Шеика Шоуката Хусеина због промовисања непријатељства, изношења тврдњи које штете националној интеграцији и изазивања узнемирења јавности, наводи се у извјештајима.

Још један професор и један тврдокорни лидер кашмирских сепаратиста, чија имена се такође наводе у тужби, у међувремену су преминули.

Ројева (61) је 1997. године освојила Букерову награду за белетристику и политичка је активисткиња која редовно објављује текстове у индијским и страним публикацијама.

Овај случај поново је изазвао забринутост за слободу говора у Индији под владом премијера Нарендре Модија, оцијенио је Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана