Пожари широм запада САД и Канаде: Стотине хиљада хектара у пламену

ГС
Пожари широм запада САД и Канаде: Стотине хиљада хектара у пламену

ЛОС АНЂЕЛЕС - Најмање 82 велика пожара букте на западу Сједињених Америчких Држава, због чега су бројна насеља евакуисана, док метеоролози прогнозирају врући талас који би могао да донесе рекордне температуре и изазове додатне пожаре.

Бројни пожари такође утичу на квалитет зрака на западу САД, а један од њих је и „Парк пожар“, пети највећи у историји Калифорније. Подаци Одјељења за шумарство и заштиту од пожара савезне државе Калифорније показују да се само један од 20 највећих шумских пожара у Калифорнији догодио прије 2000. године - „Матилиџа пожар“, 1932. године, пренио је сајт Аксјос.

Седам од осам највећих пожара икада у тој држави забиљежено је од 2020. године. Због „Парк пожара“ неколико хиљада људи је морало да се евакуише, док се ватра шири окрузима Бате, Плумас, Шаста и Техама.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом прогласио је ванредно стање у округу Керн након што је обишао ту област у уторак. Ватра букти на 230.000 квадратних метара, а до синоћ, сузбијено је 17 одсто пожара.

Неколико десетина пожара гори широм Канаде, док је у Орегону до јутрос забиљежен 31 пожар, а Монтана, Јута и Аризона су забиљежиле по шест, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана