Пожари на грчким острвима

Tanjug
Foto: Telegram

АТИНА- Три пожара која су избила на грчким острвима Крит, Кос и Хиос и даље горе, мада су ватрогасци успјели да их д‌јелимично локализују.

На оствру Кос пожар је избио у понедељак и отео се контроли јер су га јаки вјетрови ширили према Кардамаини, популарном туристичком одмаралишту на источној обали острва, преноси Екатимерини.    

У акцијама гашења лакше је повређено пет ватрогасаца, а око 10.000 туриста и становника је евакуисано из те области и смјештено у школе, на спортске стадионе и хотеле у Антимакији, Мастикарију и Мармарију.    

Ватрогасци и камиони су такође послати из Атине и Родоса, да би помогли локалним снагама да донекле ставе пожар под контролу.   

На Хиосу је, у међувремену, избио пожар у области Сидирунди, која се налази на северозападу острва и позната је по прелепом средњовековном насељу, које је, на срећу, прошло без оштећења.    

Додатне ватрогасне снаге послате су са Лезбоса и из Атине да помогну напорима локалних служби тако да је до јутрос ватра била ограничена на шумовити дио острва и скренута са стамбених подручја.    

Пет ватрогасаца је у међувремену лакше повређено. Власти су ухапсиле и 63-годишњег мушкарца који је нехотице изазвао пожар и њему је изречена казна од скоро 9.000 евра, а против њега ће бити поднијета и кривична пријава за подметање пожара.    

Трећи шумски пожар био је на Криту, а посебно у Вианосу, на јужној обали Ираклија и још увијек бијесни. Локалне власти на острву су из предострожности евакуисале село Катофиги, док је помоћ у борби са ватром послата и из других дијелова острва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана