Пожари бјесне широм Грчке: Двије особе погинуле у Тесалији

Срна
Пожари бјесне широм Грчке: Двије особе погинуле у Тесалији

АТИНА - Двије особе погинуле су у сјеверној грчкој области Тесалија усљед шумских пожара који бјесне широм земље више од недјељу дана, саопштила је данас грчка ватрогасна служба.

Тијело жене пронађено је у камперу у близини села Хоростаси, а тијело мушкарца откривено је у шумској области Агиос Јоргос у префектури Магнезија, саопштила је ватрогасна служба.

Пожар у овом региону избио је данас.

Власти у Грчкој наредиле су евакуацију више заједница у централном дијелу земље док се ватрогасци боре са новим пожарима, који су подстакнути вјетром и температуром која прелази 40 степени Целзијуса.

Само у посљедња 24 часа 61 шумски пожар избио је широм Грчке, а најгора је ситуација код града Велестино, у централном дијелу земље гдје је наређена евакуација шест заједница.

Десетине ватрогасаца бори се ватреном стихијом уз помоћ 15 возила и четири авиона.

Други пожар избио је недалеко од града Ламија, такође у централном дијелу Грчке, и овдје је наређена евакуација.

Пожари су донекле стављени под контролу на острву Родос гдје је више од 20.000 страних посјетилаца и мјештана напустило хотеле и куће током викенда.

"Борба са пожарима наставља се на неколико фронтова у веома тешким условима. Данас је најгори дан овог љета", рекао је портпарол ватрогасаца Јоанис Артопиос.

Према његовим ријечима, досадашњи пожари представљају велики финансијски терет за Грчку. Само на острву Родос ватрогасни напори коштали су око 7,5 милиона евра.

Он је додао да је у неколико региона земље и даље на снази упозорење за велики ризик од пожара.

Грчка се у највећој мјери ослања на љетни туризам и острво Родос, једно од највећих у Егејском кору, спада у најважније дестинације са више од 1,5 милиона туриста сваког љета.

Око 3.000 туриста напустило је јуче Родос авионом, а туристичке агенција отказале су резервисане аранжмане.

Министар туризма Олга Кефалојани нагласила је да су пожари погодили само мали дио острва.

Влада је данас затворила Акропољ у Атини, једно од најпосјећенијих мјеста на свијету због вруђине.

Грчки шумски пожари ослободили су рекордну емисију угљеника од једне мегатоне између 1. јула и 25. јула, саопштила је Служба за праћење атмосфере "Коперникус".

То је скоро дупло више од претходног рекорда из јула 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана