Повратак "Вагнероваца", овај пут на Херсонски фронт

Срна
Повратак "Вагнероваца", овај пут на Херсонски фронт

БИЈЕЉИНА- Јуришни одреди "Вагнера" враћају се у специјалну војну операцију у Украјини ради учешћа у руској офанзиви - преносе руски портали.

Тврди се, незванично, да је повратак услиједио на иницијативу начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерала армије Валерија Герасимова, који командује специјалном операцијом.

Тврди се и да су "вагнеровци" већ стигли на лијеву обалу Дњепра у Херсонској области и да ће ратовати као добровољачко крило Росгвардије /Руске гарде/, којом командује генерал Виктор Золотов.

Они ће имати исти статус и права која имају добровољци у саставу формација Министарства одбране Русије.

Руски ратни извјештач са украјинских фронтова Јуриј Котенок саопштио је да су одреди "вагнероваца" распоређени по секторима.

Андреј Пинчук, војни експерт и први министар државне безбједности Доњецке Републике, објашњава да је Росгвардија за многе "вагнеровце" добро рјешење.

"Биће их доста код генерала Золотова, јер сви не могу, а и неће, опет у Африку, док је број оних који су инструктори у Бјелорусији ограничен. У сваком случају, Вагнер је Русији потребан за даљи ток специјалне операције као пробојна екстра-сила" - истиче Пинчук.

Медији постављају питање: Зашто су "вагнеровци" упућени баш на херсонски фронт?

Бивши руски војни обавјештајац Анатолиј Матвијчук долазак "вагнероваца" на херсонски фронт сматра - логичним.

"Херсонски фронт је прилично опасан. Вагнер сада добија нову организациону структуру. Могуће је да ће у музичари у почетку штитити критичне дијелове фронта и мостове.

Нећу да истрчавам напријед, али убудуће ће вјероватно обављати и активне офанзивне функције. Специјална операција пати од недостатка наше офанзивности. Са таквом стратегијом биће тешко остварити циљеве операције, па су фронту заиста потребни Вагнеровци - навод Матвијчук.

Он закључује да "Херсон чека ослобођење, као и Николајев и Одеса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана