Потврђен први случај дјечије парализе у Појасу Газе

Агенције
Потврђен први случај дјечије парализе у Појасу Газе

ГАЗА - Палестинско Министарство здравља саопштило је данас да је у граду Деир Ал-Балах у Појасу Газе потврђен први случај дјечије парализе, а пацијент је 10-мјесечна беба која није примила ниједну дозу вакцине против полиомијелитиса.

Раније данас, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је сукобљене стране на хуманитарну паузу како би се спровела кампања вакцинације против дјечије парализе, преноси Ројтерс.

Гутереш је, обраћајући се новинарима у Уједињеним нацијама, апеловао да се дају гаранције о хуманитарној паузи и упозорио да ће спречавање и обуздавање ширења дјечије парализе у енклави захтијевати велике координисане напоре.

- Да будемо јасни, најбоља вакцина против полиомијелитиса је мир и тренутни хуманитарни прекид ватре. Али у сваком случају, пауза због дјечије парализе је неопходна. Немогуће је водити кампању вакцинације против дјечје парализе док рат бијесни свуда, рекао је Гутереш.

Он је истакао да су УН спремне да покрену кампању вакцинације против дјечије парализе у Гази за дјецу млађу од 10 година, али је упозорио да су "изазови тешки".

Напоменуо је да би за кампању вакцинације били неопходни проходни путеви, опрема за расхлађивање, улазак стручњака за дјечју парализу у Газу, као и поуздане интернет и телефонске услуге.

Министарство здравља Газе прогласило је прошлог мјесеца епидемију полиомијелитиса у палестинској енклави, окривљујући израелску војну офанзиву у Гази.

Полиомијелитис је откривен у канализацији у Деир ал-Балаху и Кан Јунису у Гази, рекао је др Хамид Џафари, специјалиста СЗО за полиомијелитис.

Полиомијелитис, који се шири углавном фекално-оралним путем, је високо заразан вирус који може да нападне нервни систем и изазове парализу.

Дјеца млађа од 5 година су највише изложена ризику од вирусне болести, а посебно бебе млађе од 2 године, пошто су нормалне кампање вакцинације поремећене 10 мјесеци сукоба.

Здравствени радници и групе за помоћ истичу да је становништво Газе посебно подложно овој болести због неадекватних санитарних и здравствених услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана