Потврђен пад њемачке привреде

Танјуг
Потврђен пад њемачке привреде

БЕРЛИН - Њемачка економија је у другом тромјесечју 2024. пала за 0,1 одсто у односу на први квартал ове године, у складу се претходном прелиминарном процјеном, потврдио је данас њемачки Савезни завод за статистику (Дестатис).

Како се наводи, њемачка привреда је претходно у првом кварталу 2024. забиљежила раст за 0,2 одсто.

Приватна потрошња у Њемачкој је у другом тромјесечју 2024. опала за 0,2 одсто, што представља контраст у односу на квартални раст од 0,3 одсто у првом тромјесечју ове године

Бруто инвестиције у основна средства су квартално пале за 2,2 одсто у другом тромјесечју, прије свега због пада инвестиција у грађевинарство за два одсто.

Њемачка привреда све више запада у кризу, а пословно расположење је у паду четврти мјесец заредом, закључено је у јуче објављеном извјештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Компаније у Њемачкој су углавном биле мање задовољне тренутном пословном ситуацијом, а песимизам поводом развоја бизниса у наредних шест мјесеци је све више изражен.

Проблеми њемачке производње су структурални изазови, недовољне инвестиције у инфраструктуру и релативно високе цијене енергије, а посебно брине то што њемачки произвођачи аутомобила и машина посустају у односу на кинеску конкуренцију, изјавио је прошлог мјесеца главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубиа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана