Потпуни колапс у Њемачкој: Авиони не лете, обустављен и жељезнички саобраћај

Анадолија
Потпуни колапс у Њемачкој: Авиони не лете, обустављен и жељезнички саобраћај

БЕРЛИН - Штрајк на неколико њемачких аеродрома почео је у четвртак, а овог петка то се додатно проширило, јер ни возови не возе од раног јутра, пише Дојче веле.

Синдикат жељезнице и саобраћаја (EVG) од јутрос од 3 сата па до 11 сати поново је блокирао жељезнички саобраћај широм Њемачке.

Запослени међуградских, регионалних и локалних возова и шинобуса ступили су у штрајк након што је синдикат позвао све своје чланове у Њемачким жељезницама (ДБ) и још 50 других аутобусних и жељезничких предузећа да се придруже обустави рада.

Особље приватних жељезничких подузећа из групе Трансдев такође се придружило штрајку у различитим дијеловима Њемачке.

Линије подземне жељезнице и многе аутобуске линије међутим не би требале бити погођене штрајком. Ипак, ако сарадници Њемачке жељезнице мјеродавни за сигнализацију и инфраструктуру, коју користе и друга жељезничка предузећа, одлуче ступити у штрајк, онда ће и возови других подузећа морати стати.

У Хамбургу возе подземна жељезница и аутобуси који припадају том подузећу, али брзи градски шинобуси (S-Bahn) су и у Хамбургу и у осталим градовима погођени штрајком.

У метрополама као што је Минхен подземна жељезница вози, исто као и аутобуси и трамваји Минхенског друштва саобраћаја (МВГ), али су градски возови и у том граду заустављени. Исто тако, обустављен је саобраћај и на различитим регионалним аутобуским линијама.

Штрајк упозорења почео је овог петка 21. априла у 3 сата иза поноћи и трајао је до 11 сати пријеподне. Њемачке жељезнице објавиле су да међуградски возови не прометују до 13 сати.

Договорен је слиједећи сусрет с представницима Њемачких жељезница за уторак 25. априла.

Ако тада не дође до договора, нови сусрет ће бити заказан вјеројатно тек за крај маја. То вријеме је потребно синдикату за преговоре с осталим подузећима. Синдикат је недавно јасно ставио на знање да су штрајкови упозорења у раздобљу између разговора сасвим могући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана