Потпуни хаос у Еквадору: Припадници картела убијају полицајце, затвореници заробили чуваре (ВИДЕО)

ГС
Потпуни хаос у Еквадору: Припадници картела убијају полицајце, затвореници заробили чуваре (ВИДЕО)

Поред упада у студио државне телевизије, криминалне групе у Еквадору су покренуле низ наизглед координираних напада широм ове јужноамеричке земље.

 Након упада полиција је интервенисала ухапсила криминалце и заплијенила најмање четири комада ватреног оружја, пронађени су двије гранате и "експлозивни материјал", а 13 особа је ухапшено, саопштио је Цесар Запата, главни командант националне полиције.

"Починитељи ће бити изведени пред лице правде због својих терористичких дјела", додао је Запата.

Након упада у телевизијски студио током емитирања уживо, предсједник Даниел Нобоа потписао је хитну одлуку којом се проглашава унутрашњи оружани сукоб и наводи неколико скупина организираног криминала као "терористичке организације" и "недржавне актере".

До упада у студио дошло је у тренутку када су криминалне групе покренуле вал терора диљем Еквадора, отимајући полицајце и детонирајући низ бомби, док су затвореници отели десетке чувара.

Напади су услиједили неколико сати након што је нови предсједник Даниел Нобоа прогласио ванредно стање након бијега вође најопасније банде у земљи.

У тренутку када су хиљаде војника и полицајаца тражиле Адолфа Мациаса, осуђеног вођу моћне банде Лос Конерос, који је у недјељу нестао из строго чуваног затвора, избио је хаос унутар и изван затвора у очитој демонстрацији силе организираних криминалних група против новог предсједника земље.

Објављују егзекуције

Нобоа, који је изабран у октобру на темељу обећања да ће сузбити насилни криминал, прогласио је двомјесечно ванредно стање касно јуче.

Готово 40 других затвореника, укључујући још једног осуђеног наркобоса, побјегло је из другог затвора у граду Риобамби у раним јутарњим сатима у уторак. На друштвеним мрежама појавило се неколико снимака у којем припадници картела убијају затворске чуваре, стријељањем и вјешањем.

Двојицу полицајаца убили "наоружани криминалци" у оближњем граду Ноболу, саопштила је полиција.

Седам полицајаца је отето, а видео који кружи друштвеним мрежама приказује тројицу отетих полицајаца како сједе на земљи с упереним пиштољем у њих, док је један присиљен читати изјаву упућену предсједнику Нобои.

"Најавили сте рат, добићете рат. Прогласили сте ванредно стање. Проглашавамо полицију, цивиле и војнике ратним плијеном", читао је заробљени полицајац.

Полиција је наредила евакуацију владиног комплекса у Qyitu због сигурносних разлога. Становници Quita рекли су новинској агенцији Реутерс да је град у хаосу од вијести о нападу на ТВ станицу у Guayaqyily.

Хаос у градовима

"Превише је нервозе у граду. На послу људи одлазе раније. Сви људи одлазе, видите пуно промета и аларме посвуда. Влада хаос", казао је Марио Урена.

У главном граду Qyity полиција је пронашла спаљено возило с траговима плинских боца унутра. На друштвеним мрежама извијестили да су чули снажну експлозију у том подручју. Полиција је такођер рекла да је примила извјештаје о експлозији на пјешачком мосту изван Qyita.

Више десетина затворских чувара узети као таоци у затворима диљем земље, иако затворске власти нису дале додатне појединости. 44-годишњи Макиас нестао је из затвора у недјељу током пребацивања у затворску установу с максималним осигурањем у  Guayaquilu, лучком граду у средишту бруталног срозавања Еквадора у насиље, преноси Кликс.

 

 

Breaking News:

Ecuador declares state of emergency after cartel terrorist attacks.

Cartel members have taken civilian hostages.

Cartel members are setting cities on fire and aiming bazookas at Ecuadorian police.

Ecuadorian army has responded. pic.twitter.com/cbxTBaNHRU

— debbie (@debbiebernal) January 10, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана