Потписан закон о страним агентима у Грузији, ступио на снагу

Tanjug
Foto: X.com

ТБИЛИСИ - Предсједник грузијског парламента Шалва Папуашвили саопштио је данас да је потписао закон о страним агентима, који је усвојио парламент, након што је предсједница земље Саломе Зурабишвили то одбила да учини, чиме је закон ступио на снагу.

"Данас сам потписао закон о транспарентности страног утицаја. Сврха овог закона је да ојача политички, економски и друштвени систем Грузије у односу на спољно мешање", рекао је Папуашвили на конференцији за новинаре, преноси РИА Новости.
    
Посланици грузијског парламента у уторак су одлучили, већином 84 према четири, да пониште вето који је на овај закон ставила предсједница Саломе Зурабишвили.
    
За подршку су гласала 84 посланика, против четири.
    
Парламент Грузије усвојио је 14. маја у трећем и последњем читању предлог закона „О транспарентности страног утицаја” који је предложила владајућа партија Грузијски сан, а грузијска предсједница Саломе Зурабишвили, која је нестраначка личност, 18. маја ставила је вето на овај закон.
    
Према том закону, од НВО које примају више од 20 одсто финансирања из иностранства захтевало би се да се региструју као "агенти страног утицаја".
    
Влада Грузије тврди да је закон о ''страним агентима'' неопходан како би се сачувала транспарентност и спречило да се земља увуче у конфликт са Москвом.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана