Постоји ризик да се овог викенда глобално поремете комуникације

Танјуг
Постоји ризик да се овог викенда глобално поремете комуникације

ВАШИНГТОН - Необично јака соларна геомагнетна олуја која је погодила Земљу и која је најјача за посљедњу 21 годину могла би да изазове појаву поларне свјетлости на нашој планети овога викенда и поремети комуникације.

Аурора бореалис у Европи виђена је ноћас јужније него обично, наводи Гардијан - од Ирске и Британије до Чешке и Њемачке.

Национална управа САД за океане и атмосферу (НОАА) издала је упозорење на јаку геомагнетну олују која је погодила Земљу у петак поподне, сатима раније него што се очекивало, наводећи да је ријеч о најјачој соларној олуји која је погодила Земљу од  октобра 2003. године, пренио је АП. 

НОАА наводи да ће се ефекти геомагнетне олује осјећати током викенда, а можда и сљедеће седмице.

НОАА је упозорила оператере електрана и свемирских летјелица у орбити да предузму мјере предострожности.

Соларна олуја би могла да изазове појаву поларне свјетлости чак и на југу САД, укључујући Алабаму и сјеверну Калифорнију, истиче НОАА. 

Напомиње се да ова олуја представља опасност за високонапонске далеководе, а не за електричне водове у домовима.

Соларна олуја би могла да утиче на рад сателита у орбити што би могло да изазове поремећај услуга навигације и комуникације на Земљи.

Поларна свјетлост била је видљива у петак дуж Источне обале и на југу САД, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН). 

НАСА је саопштила да соларна олуја не представља озбиљну пријетњу за седам астронаута који се налазе на Међународној свемирској станици. 

Екстремна геомагнетна олуја 2003. године довела је до нестанка струје у Шведској и оштећења трансформатора у Јужној Африци.

Усљед јаке соларне олује која је проузроковала снажну ерупцију из сунчевих пега, поларна свјетлост "аурора бореалис" се синоћ могла видјети и на подручју Балкана.

Иако је поларна свјетлост феномен који се повезује са сјевером Европе, синоћ је обасјала небо и изнад Босне и Херцеговине, као и Хрватске, преносе регионални медији, а могла се видјети и у сјеверним дијеловима Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана