Постигнут договор о пребацивању скитског злата у Украјину

Срна
Foto: Јаху Њуз

КИЈЕВ - Украјинско Министарство културе саопштило је данас да је са холандским Музејом “Алард Пирсон” договорило да се колекције скитског злата пребаце у Украјину.

Врховни суд Холандије потврдио је у јуну одлуку Апелационог суда у Амстердаму о трансферу скитског злата у Украјину.

“Министарство културе и информационе политике Украјине и Музеј 'Алард Пирсон' постигли су званичне договоре о условима за враћање експоната музејског фонда Украјине из четири кримске музејске установе”, написало је Министарство на друштвеним мрежама.

У међувремену, Универзитет у Амстердаму, који надгледа рад Музеја “Алард Пирсон”, саопштио је да не може да потврди споразум са Украјином да се збирка пренесе у ту земљу.

Представница прес-службе Музеја рекла је да нема било какве информације које би сада могла да потврди.

Збирка скитског злата, која се састоји од готово 2.000 артефаката и која је била у посједу неколико кримских музеја, била је изложена у Музеју “Алард Пирсон” у Амстердаму почетком фебруара 2014. године, прије него што је Крим присаједињен Русији.

Холандски музеј је одлучио је у августу 2014.године да експонате не пренесе ни у Украјину ни на Крим док надлежни судија не донесе одлуку или док се не постигне договор између страна.

Апелациони суд је 2021. године одлучио да се предмети врате Украјини. Кримски музеји оспорили су ту одлуку у јануару прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана