Посљедице убиства лидера Хамаса: Све ближи свеопшти сукоб на Блиском истоку

НИН
Посљедице убиства лидера Хамаса: Све ближи свеопшти сукоб на Блиском истоку

Лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије убијен је у ваздушном нападу на његову приватну резиденцију у Техерану гдје је боравио поводом церемоније инаугурације новог предсједника Ирана Масуда Пезешкијана.

Његово убиство додатно је распламсало ионако већ затегнуте односе на Блиском истоку и заоштрило ратнохушкачку реторику која је присутна од избијања сукоба у Појасу Газе у октобру прошле године.

По објављивању вијести да је Ханије убијен, из Хамаса су за убиство оптужили власти у Израелу, наводећи да је смрт њиховог лидера "резултат издајничког ционистичког напада". Један члан политичког бироа палестинске групе навео је да је убиство "кукавички потез" који неће остати без одговора, док је портпарол Хамаса Сами Абу Зухри отишао корак даље, поручивши да је Хамас спреман за "отворени рат за ослобођење Јерусалима", за шта је спреман да "плати сваку цијену".

У међувремену, осуде убиства Ханије стигле су из Русије, Кине и Турске, па је тако замјеник руског министра спољних послова Михаил Богданов назвао убиство лидера Хамаса "апсолутно неприхватљивим политичким убиством". Он је упозорио да ће тај потез Израела довести до "даље ескалације тензија", што је порука коју су послали и кинеско и турско министарство спољних послова.

Са друге стране, амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да се нада да ће, чак и уз догађаје у протекла 24 сата, Израел успјети да дође до дипломатског рјешења и деескалације. Он је поручио да остаје при ставу да рат није неизбјежан, те да увијек има простора за дипломатију.

"Двоструки ударац" Израела
Трита Парси из америчког Квинси института истиче да ће атентат на Ханију "убити преговоре о прекиду ватре", додајући да је израелски премијер Бењамин Нетанјаху систематски саботирао преговоре о прекиду ватре јер би окончање рата вјероватно довело и до окончања његове политичке каријере.

"Сигнал који је добио од Камале Харис био је да она неће бити блага као Бајден према Нетанјахуовој тврдоглавости. Атентат купује Нетанјахуу неколико недеља, ако не и мјесеци, у којима неће бити озбиљних очекивања о прекиду ватре. Дакле, рат ће се наставити, као и Нетанјахуова владавина", навео је Парси на Иксу.

Истовремено, додаје да би Ханијево убиство могло да "убије" и обновљену америчко-иранску дипломатију, указујући да је нови предсједник Ирана водио предизборну кампању на платформи обнављања дипломатских разговора са Вашингтоном.

"Међутим, са тензијама које су порасле након атентата, његове шансе да успостави дипломатско отварање према САД су, барем засад, затворене", наводи Парси, напомињући да се Израел противио америчко-иранским дипломатским односима још од раних 1990-их година, те да је стварање политичких криза које подижу цијену почетка преговора најефикаснији начин да се спријече дипломатски разговори.

Мајкл Јанг из Карнегијевог Центра за Блиски исток сматра да је убиством политичког лидера Хамаса, дан након што је убијен виши командант Хезболаха Фуад Шукр, нестао сваки какав-такав утицај који је Америка могла да има на дјеловање Израела, додајући да "ово не слути на добро". Према његовим ријечима, администрација америчког предсједника Џоа Бајдена је катастрофално управљала кризом на Блиском истоку, "говорећи једно, а дозвољавајући да се деси супротно", пише НИН.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана