Посланик ухапшен због незаконитог прикупљања новца за владајућу странку

Танјуг
Посланик ухапшен због незаконитог прикупљања новца за владајућу странку

ТОКИО - Посланик из редова владајуће јапанске политичке странке Либерално-демократске партије (ЛДП) Јошитака Икеда ухапшен је данас због сумње да је незаконито прикупљао средства за странку, што је прво хапшење у оквиру скандала који је ослабио подршку премијеру Фумију Кишиди, преносе јапански медији.

Токијски тужиоци су наредили хапшење Јошитаке Икеде, што је довело до ескалације највећег скандала посљедњих деценија изазваног прикупљањем средстава за Кишидину Либерално-демократску партију, преноси Ројтерс.

Овај посланик је, наводно, добио поврат од око 48 милиона јена, односно 330.000 долара, за фракцију ЛДП-а покојног премијера Шинзе Абеа, преноси НХК.

На снимку емитованом на тој јапанској телевизији види се да је на вратима канцеларије Јошитаке Икеде истакнут натпис на којем пише "привремено затворено".

Због овог скандала прошлог мјесеца су поднијели оставке угледни чланови Кишидине фракције у ЛДП - секретар кабинета јапанског премијера Хироказу Мацуно, министар трговине и индустрије Јасутоши Нишимура и високо рангирани званичник у ЛДП Коичи Хагиуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана