Посланици подржали одгађање предсједничких избора

СРНА
Посланици подржали одгађање предсједничких избора

ДАКАР - Посланици парламента Сенегала одобрили су данас захтјев за одгађање предсједничких избора са 25. фебруара на 15. децембар и продужење овлаштења актуелног предсједника Маки Сала, чији мандат истиче 2. априла, јавили су локални медији.

Према наводима медија, дискусије о нацрту закона пратили су протести посланика из редова опозиције. Предсједник парламента је због тога позвао полицију који су из сале извели најгласније посланике.

Преостали посланици су гласали за одгађање избора.

Полиција Сенегала испалила је јуче сузавац на присталице опозиције које су у Дакару протестовале због одлуке предсједника о одгађању избора.

Демонстранти су изашли на протесте након што су лидери опозиције и кандидати на предсједничким изборима одбацили одлуку о одгађању избора.

Аналитичари наводе да ова криза ставља на пробу једну од најстабилнијих демократија у Африци у вријеме када се регион суочава са низом пучева у неколико држава.

Одгађајући изборе одбацивањем декрета којим су расписани избори, предсједник Сал је указао на спор између правосуђа и парламента у вези са процесом дисквалификације и пријављеног двојног држављанства појединих кандидата.

Међутим, лидери опозиције тврде да предсједник нема овлаштења да одгађа изборе. Устав Сенегала даје овлаштења Уставном савјету да одреди други датум избора у одређеним околностима, укључујући "смрт, трајну неспособност или повлачење" кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана