Поскупљење енергената може гурнути 141 милиона људи у екстремно сиромаштво

Танјуг
Поскупљење енергената може гурнути 141 милиона људи у екстремно сиромаштво

АТЛАНТА- Енергетска криза изазвана ратом у Украјини могла би да 141 милион људи широм свијета доведе до екстремног сиромаштва, наводи се у извјештају групе истраживача из Холандије, Уједињеног Краљевства, Кине и Сједињених Држава.

У извјештају објављеном у часопису Nature Energy  указује се да је истраживање повећања цијена енергената у 116 земаља показало да је поскупљење енергената повећало издатке домаћинстава у просјеку 4,8 одсто, преноси CNN.

У земљама са ниским приходима сиромашнија домаћинства изложена су већем ризику од сиромаштва због скупљих енергената.

Домаћинства у земљама са вишим приходима такође су осјетила утицај поскупљења енергената, али је већа вјероватноћа да ће моћи да их апсорбују у кућне буџете, наводи се у извјештају.

Поједине земље су више осјетиле поскупљење енергената, па је тако поскупљење енергената у Естонији, Пољској и Чешкој веће од глобалног просјека.

Поскупљења енергената такође су довела до повећања цијена  хране.

Тако су, у поређењу са прошлом годином, у САД јаја поскупјела 70,1 одсто, маргарин 44,7 одсто, путер 26,3 одсто, брашно 20,4 одсто, хљеб 14,9 одсто, шећер 13,5 одсто, млијеко 11 одсто, пилетина 10,5 одсто, а воће и поврће 7,2 одсто, показују званични подаци о инфлацији.

Према извјештају, многе владе широм свијета већ су предузеле кораке да смање утицај поскупљења на кућне буџете, од смањења пореза на енергију и давања попуста на рачуне за енергију до једнократних субвенција и ограничења цијена.

Међутим, у извјештају се сугерише да би могло бити учињено више и као примјер наводи субвенционисање цијена, наметање додатних пореза енергетским компанијама и доношење закона о коришћењу одрживијих извора енергије.

У извјештају се указује да би ова енергетска криза требало да подсјети на ризике енергетског система који се ослања на фосилна горива, који, како се наводи, не само да ставља милионе људи на ивицу екстремног сиромаштва, већ и убрзава климатске промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана