Посјета краља Чарлса Трећег под знаком питања због протеста у Паризу

Танјуг
Посјета краља Чарлса Трећег под знаком питања због протеста у Паризу

ЛОНДОН - Тензије на улицама Париза због пензионе реформе предсједника Француске Емануела Макрона могле би да утичу на прву државну посјету краља Чарлса Трећег откако је постао монарх, пише БиБиСи.

Демонстранти, укључујући и опозиционе политичаре, оптужили су Макрона да је потпуно ван додира са животима обичних људи.

Француски политичар и лидер љевичарског покрета "Непокорена Француска" упозорио је данас краља Чарлсу уочи посјете Паризу у недјељу да "није право вријеме" за државну посјету.

"Господине краљу, слушајте, немамо ништа против вас овдје, али ви сте краљ Енглеза, то је ваша ствар, али треба да се клоните Версаја", рекао је он.

Посланица Зелених у француском парламенту Сандрин Русо изјавила је да би посета Трећи требало да буде отказана.

"Нешто се дешава у овој земљи. Да ли је заиста приоритет примити Чарлса Трећег у Версају? Не", додала је она, напомињући да је то "невјероватно порицање демократије". 

Љевичар Оливије Безансено рекао је раније овог мјесеца да ће краљ Чарлс бити дочекан "старим добрим генералним штрајком", док неки синдикални лидери на југозападу планирају да покваре планове за вожњу трамвајем до центра града. 

"Потрудићемо се да нема трамваја", рекао је Матје Обри из тврдолинијашког синдиката ЦГТ.

Идеја тродневне посјете краља Чарлса Трећег и краљице супруге Камиле је да се прослави француско-британско пријатељство, а поред вечере у Версају и вожњу Јелисејским пољима, предвиђена је и посјета Бордоу.

Даунинг стрит је данас саопштио да засад нема назнака о промјени плана и да ће путовање у Бордо посебно бити под лупом.

Париз је оптерећен бројним ноћним немирима и протестима док је 5.000 полицајаца изашло данас на улице да се припреме за први дан маршева широм града које је одобрила држава.

Отпад је разбацан по улицама док је један број радника изашао на протесте након Макронове одлуке да подигне старосну границу за одлазак у пензију прошлог четвртка.

Мјера је изнуђена декретом и није била предмет гласања у парламенту.

Како су пренијели француски медији, демонстранти су јутрос блокирали терминал на "Шарл де Голу" највећем аеродрому у Француској. Аеродром ће бити блокиран до сутра ујутру када ће се одлучити да ли се штрајк наставља. 

Очекује се да ће се на данашњим протестима окупити око милион људи.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана