Иран поручио земљама Залива: Ако иједна земља уступи небо Израелу, одговорићемо свима

Г.С.
Иран поручио земљама Залива: Ако иједна земља уступи небо Израелу, одговорићемо свима

ТЕХЕРАН - Иран је поручио арапским заливским државама да би било „неприхватљиво“ ако би допустиле кориштење свог зрачног простора или војних база против Ирана, те је упозорио да би сваки такав потез изазвао реакцију, изјавио је високи ирански дужносник.

Ове изјаве долазе усред све већих забринутости због могуће израелске одмазде за прошлоседмични ирански ракетни напад, док је ирански министар вањских послова Абас Арачи кренуо у Саудијску Арабију и друге заљевске земље на разговоре у сриједу.

Оне су услиједиле након разговора између Ирана и арапских пријестолница у Заљеву прошле седмице, на маргинама азијске конференције у Катару, када су заливске државе покушале увјерити Иран у своју неутралност у било каквом сукобу између Техерана и Израела.

„Иран је јасно дао до знања да ће сваки потез неке земље Перзијског заљева против Техерана, било кроз кориштење зрачног простора или војних база, бити сматран акцијом цијеле те групе, а Техеран ће одговорити у складу с тим,“ изјавио је високи ирански званичник, преноси Кликс.

Додао је како је нужна потреба за регионалним јединством против Израела и важност осигуравања стабилности.

„Такође је јасно стављено до знања да је свака помоћ Израелу, као што је допуштање кориштења ваздушног простора неке регионалне земље за акције против Ирана, неприхватљива“, додао је извор.

Очекује се да ће амерички предсједник Џо Бајден у сриједу обавити телефонски разговор с израелским премијером Бењамином Нетанјахуом, у којем ће се разговарати о свим плановима за напад на Иран, према особи упознатој са ситуацијом.

Званичник је рекао да Иран није разговарао о питању повећања производње нафте у земљама произвођачима нафте у Заљеву, уколико би иранска производња била поремећена у било каквој ескалацији.

Амерички портал Аксиос, позивајући се на израелске званичнике, извијестио је прошле седмице да би Израел могао циљати нафтна постројења унутар Ирана као одмазду.

Бајден је изјавио да би размотрио алтернативе нападима на иранска нафтна поља ако би био у израелској позицији. Сваки такав напад подигао би цијене нафте на глобалном тржишту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана