Медији: Бајденов циљ да се постигне споразум о Гази до краја следеће недеље

Tанјуг
Foto: Taнјуг

ВАШИНГТОН - Циљ америчког предсједника Џозефа Бајдена је да се до краја следеће недеље постигне споразум о примирју у Гази и ослобађању талаца, док истовремено настоји да одврати Иран и Хезболах од напада на Израел, што би могло угрозити постизање договора, пише портал Аксиос позивајући се на америчке званичнике.

Како се наводи, Бајден и његови сарадници навели су да сматрају да је договор ближи него икада након десет мјесеци рата у којем је убијено више од 1.600 Израелаца и 40.000 Палестинаца.
    
Након дводневног самита у катарској пријестоници Дохи, САД су представиле нови приједлог Израелу и Хамасу за који је неименовани амерички званичник рекао да премошћује готово сва преостала отворена питања.
    
Између осталог, овај приједлог се бави неслагањима око списка талаца који треба да буду пуштени, редослиједа којим ће бити ослобођени, као и списком палестинских затвореника који ће бити пуштени за сваког ослобођеног таоца.
    
Неименовани израелски званичник изјавио је да је Израел пристао да смањи број палестинских затвореника чије пуштање може да забрани у замјену за повећани број талаца који ће бити ослобађан сваке недеље током прве фазе споразума, што би трајало шест недеља.
    
Бајден је послије преговора у Дохи позвао катарског емира и предсједника Египта како би размотрили овај приједлог и план за наредне дане, а високи амерички званичник који није желио да буде именован изјавио је да су се тројица лидера сложила да је процес у завршној фази и да је најбољи могући у овом тренутку, наводи портал.
    
Неименовани израелски званичник казао је, међутим, да је у преговорима Израела, САД и посредника из Катара И Египта постигнут напретка, али да није јасно да ли се Хамас слаже са тим.
    
Званичник Хамаса Гази Хамад, који је близак са лидером тог покрета Јахјом Синваром, изјавио је у петак за тв Ал Мајадин да ниједно од преосталих отворених питања није рјешено током разговора у Дохи.
    
Хамад је рекао да израелски премијер Бењамин Нетањаху настоји да купи вријеме и позвао САД и друге посреднике да изврше притисак на Израел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана