Породице погинулих у нападу у Москви поднијеле пријаву против власника Крокуса

Танјуг
Породице погинулих у нападу у Москви поднијеле пријаву против власника Крокуса

МОСКВА- Адвокати породица погинулих и повријеђених у терористичком нападу на концертну дворану Крокус сити хол у Москви 22. марта, поднијели су Истражном комитету Русије нову пријаву против власника Крокус сити хола, рекао је за РИА Новости предсједник адвокатске фирме Трунов, Ајвар и партнери, адвокат Игор Трунов.

"Изнијети су додатни аргументи за кривицу власника Крокус сити хола", рекао је адвокат и појаснио да је ријеч о кривичном дјелу "производња, складиштење, превоз или промет добара и производа, обављање послова или пружање услуга које не испуњавају услове безбједности".

Трунов тврди да су материјали којима су били украшени зидови концертне хале могли да допринесу брзом развоју пожара, а по стандардима Министарства за ванредне ситуације, њихова употреба је забрањена у таквим просторијама.

По правилнику тог министарства, на које се адвокат позива, у салама капацитета више од 800 људи, отвор бине мора бити заштићен противпожарном завјесом са границом отпорности на ватру од најмање ЕИ 60 (материјал може да издржи ватре најмање 60 минута), а топлотна изолација завјесе мора бити од незапаљивих материјала.

"Све ове информације подлежу провјери... ради решавања питања постојања кривичног дјела и покретања кривичног поступка против власника концертне сале Крокус сити хол", закључио је Трунов.

Адвокати су у уторак затражили покретање првог кривичног поступка по члану "пружање услуга које не испуњавају услове безбједности".

Предсједник Истражног комитета Александар Бастрикин рекао је раније да ће могуће кршење противпожарних прописа бити једна од области истраге. 

Из свједочења очевидаца произилази да је пожар избио након што су терористи почели да сипају и пале бензин који су уносили у флашама.

Син власника Крокус групе, Емин Агаларов, изјавио је да су сви безбједносни системи у Крокусу функционисали, а противпожарни систем није отказао. 

Он је нагласио да без поштовања стандарда заштите од пожара објекат не може бити пуштен у функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана