Породице отетих талаца блокирале сједиште израелске војске у Тел Авиву

ГС/Агенције
Породице отетих талаца блокирале сједиште израелске војске у Тел Авиву

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Двадесет осми дан је сукоба израелске војске и Хамаса. ИДФ тврди да је у потпуности опколио град Газу и поручује да примирје тренутно није на дневном реду.

Породице отетих талаца блокирале сједиште израелске војске у Тел Авиву

Породице отетих талаца који су у заробљеништву милитантног Хамаса блокирали су пут испред сједишта израелске војске у Тел Авиву, војне базе Кирја.

Породице су саопштиле да намеравају да остану на улазу у Кирју, гдје се налази седиште израелске војске, све док премијер Бењамин Нетанијаху јавно не прогласи да "нема прекида ватре док се не ослободе сви таоци", пренио је "Тајмс оф Израел".

Саобраћај на централном путу Шаул Хемелех је блокиран.

Израел је раније саопштио да је више од 240 људи отео Хамас приликом упада на југ Израела 7. октобра, када је убијено више од 1.400 људи.

Израел напао близу болнице Ал Кудс у Гази, најмање 21 особа повријеђена у болници

Најмање 21 особа је повријеђена у болници Ал Кудс у граду Гази, у израелским ваздушним нападима на кварт Тал Ал-Хава, саопштио је данас палестински Црвени полумјесеца.

Близу 14.000 расељених из Појаса Газе потражило је уточиште у болници Ал Кудс, другој по величини болници у палестинској енклави, преноси CNN.

Црвени полумјесец објавио је снимак на којем се види разбијено стакло на поду болнице, док здравствени радници носе дјецу, а љекари брину о жени са повредом ноге.

-Током напада поломљено је унутрашње стакло болнице и срушен дио плафона. Највише повријеђених су жене и дјеца - саопштила је хуманитарна организација на Икс платформи (Твитер).

Израелски војници повријеђени у нападу Хезболаха дроновима

Два израелска војника повријеђена су у нападу либанског Хезболаха на војне позиције израелских одбрамбених снага (ИДФ), пренио је данас “Тајмс оф Израел”.

Један од војника има умјерене повреде, док је други лакше повријеђен, а напад дроновима се догодио на Маунт Дов област, на либанској граници у четвртак увече.

Њих двојица су послати у болницу на лечење.

ИДФ је саопштио да је гађао и неутралисао оперативце Хезболаха на позицијама на којима се налазе припадници те милитантне групе, као одговор на рањавање израелских војника.

Одвојено од тог инцидента, израелски тенк гранатирао је противтенковску јединицу Хезболаха на југу Либана, додао је штаб ИДФ.

Ројтерс:Хиљаде прекограничних радника враћено из Израела у Појас Газе

Хиљаде прекограничних радника из Појаса Газе, који раде у Израелу и на окупираној Западној обали, враћено је данас у палестинску енклаву, саопштили су свједоци Ројтерсу.

Неки од палестинских радника из Појаса Газе вратили су се преко прелаза Керем Шалом , који се налази источно од граничног прелаза Рафа, између палестинске енклаве и Египта, рекли су сведоци. Израел је раније саопштио да прекида сваки контакт са Газом и да неће више бити палестинских радника, као и да ће сви бити враћени у енклаву. Када је палестинска милитантна група Хамас извршила напад на југ Израела 7. октобра, приближно 18.500 становника Газе је имало израелске дозволе за рад изван опкољеног Појаса, пренијела је Ал Џазира.

ИДФ:Убијен командант Хамаса који је имао кључну улогу у командовању у борбама

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су у ваздушном упаду на Појас Газе убиле команданта Хамасовог батаљона Сабра-Тел ал-Хава, Мустафу Далула, који је, како је наведено, “имао кључну улогу у руковођењу борбама против снага ИДФ у Појасу Газе”.

ИДФ наводи да су борбени авиони, хеликоптери и артиљерија убиле још неколико припадника Хамаса, преноси Тајмс оф Израел.

На сјеверу Појаса Газе током претреса у Беит Хануну пронађени су оружје - пушке, митраљези, гранате, експлозивне направе, као и обавјештајни материјал, мапе и комуникациона опрема, наведено је у саопштењу.

Додаје се да су током ноћи Ваздухопловство и Морнарица ИДФ извели нападе на неколико локација Хамаса у Појасу Газе, укључујући зграде које користе оперативци за пуцање на копнене снаге и позиције за лансирање противтенковских ракета.

УАЕ упозорава на ризик од ширења сукоба у Гази

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) упозорили су данас да постоји стварна опасност од ширења сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела, додајући да интензивно раде на обезбjеђивању хуманитарног прекида ватре.

-Док настављамо да радимо на заустављању овог рата не можемо да игноришемо шири контекст и неопходност да смањимо температуру у региону која се приближава тачки кључања - изјавио је министар спољних послова УАЕ Нура ал Каби.

Сукоб у Појасу Газе почео је 7. октобра, када је милитантна палестибнска грузпа Хамас напала Израел, а у сукобима који су уследили погинуло је неколико хиљада људи.

Блинкен допутовао у Израел

Амерички државни секретар Eнтони Блинкен допутовао је у данас у Израел на састанке са премијером Бењамином Нетањахуом и другим високим израелским званичницима, јављају светски медији.

Блинкен је слетио у Тел Авив у пратњи новопостављеног америчког амбасадора у Израелу Џека Луа, наводи CNN.

То је његова трећа посjета Израелу од напада Хамаса 7. октобра. Блинкен је у четвртак, прије одласка из Вашингтона, рекао да планира да разговара са израелском владом о, како је навео, “текућој кампањи против терористичке организације Хамас” и “„корацима које треба предузети да би се заштитили цивили”.

Он такође намјерава да разговара, као и током претходних посјета, о таоцима које држи Хамас, спречавању ширења сукоба, даљој достави хуманитарне помоћи, али и о “дану после”, односно о стварању услова за трајни, одрживи мир и безбједност за Израелце и Палестинце.

 

Хамнеи:Без америчке подршке, Израел ће бити ућуткан за неколико дана

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи, чија земља подржава палестинске милитанте Хамаса у борби са Израелом, поручио је да “ционистички режим постаје беспомоћан и збуњен”.

Он је у објави на платформи Икс (Твитер), на хебрејском језику, навео и да израелска влада „лаже” свој народ, када изражава забринутост због талаца које Хамас држи у Гази, док истовремено гранатира подручја у којима би они могли да буду држани.

-Без америчке подршке, Израел ће бити ућуткан за неколико дана - нагласио је Хамнеи, преноси Тајмс оф Израел.

Камала Харис одбила да коментарише бомбардовање избјегличког кампа у Џабалији

Потпредсједница САД Камала Харис одбила је да коментарише израелско бомбардовање избегличког кампа у Џабалији на сјеверу Појаса Газе.

-Ми не говоримо Израелу како треба да води овај рат, и зато нећу да говорим о томе -рекла је јуче Харис одговарајући на питање новинара, преноси Гардијан.

Палестинска милитантна група Хамас је саопштила да је најмање 195 Палестинаца убијено у нападима израелских снага на избјеглички камп у Џабалији.

Из Агенције Уједињених нација за палестинске избјеглице навели су да је с још 20 људи убијено након што је бомбардована школа УН у Џабалији која се користи као склониште

Палестинци: Израелске снаге убиле мушкарца на Западној обали

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је убијен 31-годишњи Палестинац Сулејеман Мохамед Стите којег су наводно упуцале израелске снаге током рације у граду Џенин.

Додаје се да су још двије особе повријеђене, од којих једна има тешке повреде абдомена, преноси Ал Џазира.

Према подацима палестинских власти, најмање 135 особа је убијено на Западној обали од 7. октобра када је милитантна група Хамас напала Израел.

UNRWA Недостатак горива оставља разарајуће посљедице у Појасу Газе

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) саопштила је да недостатак горива има "разарајуће последице по болнице, пекаре и постројења за воду" у Појасу Газе.

-Залихе горива за здравствене установе биćе потпуно истрошене за неколико дана, што доводи у опасност пружање здравствених услуга - наводи се у саопштењу, преноси Ал Џазира.

Додаје се да оштећење водоводне и санитарне инфраструктуре, као и ограничена доступност горива стварају додатне ризике по јавно здравље.

Бијела кућа: Блинкен у Тел Авиву да позове Израел на паузу у сукобу са Хамасом

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас стиже у Тел Авив и очекује се да ће упутити позив израелској влади да пристане на паузу у сукобу који води у Појасу Газе против палестинских милитаната Хамаса, саопштила је Бијела кућа.

Портпарол за националну безбједност Беле куће Џон Кирби изјавио је да се САД не залажу за општи прекид ватре, већ за „привремену, локализовану” паузу, преноси Гардијан.

Напуштајући Вашингтон, Блинкен је рекао да ће током посјете Израелу разговарати о конкретним корацима за смањење штетних посљедица сукоба по цивиле који се налазе у Појасу Газе.

Хамас је извршио изненадни напад на Израел 7. октобра, убивши 1.400 људи, углавном цивила, према израелским званичницима.

У Израелским бомбардовањима и копненој офанзиви мале палестинске енклаве у којој живи 2,3 милиона људи, који су након тога уследили, убијена је најмање 9.061 особа, саопштиле су власти у Појасу Газе, под контролом Хамаса.

СЗО: "Готово немогуће" испоручити хуманитарну помоћ људима у Гази

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је  да чини све што може да помогне становницима у Појасу Газе, али да је тренутно "готово немогуће" испоручити хуманитарну помоћ у ту област.

Директор СЗО за хитне случајеве Мајкл Рајан рекао је јуче да се основна безбједност особља на терену у Гази тренутно не може гарантовати, преноси Гардијан.

-Испорука санитетског материјала тамо гдје је потребно није олакшана. Управо супротно - изјавио је Рајан.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус поручио је да је ситуација на терену у Гази "неописива".

-Понестаје нам ријечи да опишемо ужас који се одвија у Гази - навео је Тедрос.

Додао је да у болницама повијређени леже у ходницима, а мртвачнице су препуне.

-Сада је касно да се помогне мртвима, али можемо помоћи живима - навео је први човјек Свјетске здравствене организације.

чекује се наставак евакуације странаца и повријеђених цивила из Газе преко Рафе

Прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта и данас би требало да буде отворен за контролисану евакуацију из палестинске енклаве, у складу са споразумом постигнутог између Египта, Израела и Хамаса, уз посредовања Катара, а у координацији са САД. 

Циљ евакуације, која је почела у среду, је да Појас Газе, који је под ударима израелских снага напусте страни државаљани и особе којима је потребна медицинска помоћ, преноси Гардијан.

Према званичницима на граничном прелазу, више од 700 страних држављана стигло је у Египат преко Рафе у претходна два дана.

Десетине тешко повријеђених Палестинаца такође треба преко овог прелаза да напусти енклаву, а Израел је тражио од страних земаља да пошаљу болничке бродове који би их збринули.

Представнички дом изгласао слање помоћи Израелу од 14,3 милијарди долара

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је закон о слању хитне помоћи Израелу у вриједности од 14,3 милијарди долара.

За усвајање закона је гласало 226 конгресмена, док је против било 196, преноси портал "Хил".

Лидер већине у Сенату, демократа Чак Шумер назвао је приједлог закона "дубоко погрешним" и додао да га Сенат неће прихватити.

Демократе се противе усвајању закона јер он не укључује помоћ Украјини и довео би до смањења буџета за Пореску управу САД.

Предсједник САД Џозеф Бајден је запријетио раније да ће ставити вето на закон, тврдећи да је "лош за Израел, за регион Блиског истока и за националну безбједност САД".

Ројтерс:Амерички дронови над Газом покушавају да лоцирају гдје Хамас чува таоце

САД извиђачким дроновима изнад Газе покушавају да лоцирају таоце које су узели милитанти Хамаса у нападу на Израел 7. октобра, саопштила су Ројтерсу два америчка званичника.

Они су, под условом анонимности, саопштили да САД користе беспилотне летјелице за прикупљање обавјештајних података изнад Газе, како би помогли у проналажењу талаца.

Један од званичника је рекао да се летови дронова обављају више од недјељу дана.

Амерички званичници су навели да је могуће да се 10 држављана САД, који се и даље воде као нестали, налазе међу више од 200 људи који су у нападу палестинских милитаната на израелску територију одведени као таоци у Појас Газе, гдје их, како се вјерује,х Хамас држи у широкој мрежи тунела.

Израелске снаге су у четвртак опколиле град Газу, главни град енклаве, и  настављају нападе на Хамас, који се одупире из подземних тунела.

Град на сјеверу Појаса Газе постао је жариште сукоба са Израелом, који је обећао да ће уништити командну структуру исламистичке групе и поручио цивилима да се евакуишу на југ.

Хамас је извршио изненадни напад на Израел 7. октобра, убивши 1.400 људи, углавном цивила, према израелским званичницима.

У Израелским бомбардовањима и копненој офанзиви мале палестинске енклаве у којој живи 2,3 милиона људи, који су након тога услиједили, убијена је најмање 9.061 особа, саопштиле су власти у Појасу Газе, под контролом Хамаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана